Културен календар Асеновград’ 2018 ще е посветен на пет големи национални годишнини

През 2018 г. ще бъдат отбелязани пет годишнини на значими от българската история дати и личности като 140-годишнината от освобождението на България от Османско робство ще бъде в основата на честванията в цялата страна, информираха от Общината. Освен това ще се отбележат 150 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев, 155 години от рождението на Алеко Константинов, 140 години от рождението на най-лиричната душа в българската поезия Пейо Яворов и 145 години от смъртта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

В културния календар на Асеновград за следващата година ще бъде отделено и специално място за 145-годишнината на най-голямото и старо читалище в общината „Родолюбие-1873 г.”.

Това бяха и предложенията на присъстващите на публичното обсъждане за културните събития за догодина. Освен кръглите годишнини постъпиха предложения за организиране на фолклорен фестивал за народни песни с конкурсен характер, провеждане на художествен пленер по живопис, поставяне на статични пана на центъра за мобилни изложби.

По решение на Европпарламента 2018-та ще бъде година на културното наследство. Всички събития на Община Асеновград ще бъдат под слогана на инициативата като знак на съпричастност към идеята за опазване на културните ценности по места.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ,,
    ,,,,,,
    4 -1
    10:17, 27 окт 2017
    Големи ''капацитети '' на първия ред......ако с тези хора се прави култура в Асеновград....затова нищо не се получава !
Последни новини