Президентът Радев: Въпросът с корупцията е в ръцете на депутатите

Целта бе да търсим съгласия за ефективна бора с корупцията, обяви президентът Румен Радев след продължилото над 4 часа заседание на КСНС, съобщава агенция Стандарт нюз. "Участниците се обединиха, че резултатите в борбата срещу корупцията са ниски заради пропуски в законодателството и липсата на структура, която да преследва корупцията. Постигнато бе съгласие за ефективно действия за борбата с корупция, които да гарантират първо - комплексен подход. Второ да се разкрива, разследва и да се поиска наказателна отговорност. Трето да се действа за превенцията. Ефективни институции за превенция, както и разслеване. И четвърто - независимост на този орган от управляващите и разследваните лица, продължи държавният глава.

Участниците се обединиха за следвите предложения. Нов текст отностно корупционните претстъпления. Не само в публичният, но и частният сектор. Закон за корупцията, който да гарантира всеобхватни мерки. Превенция, отнемане на имущество и разследване на престъпления от лица заемащи или заемали висши функции, продължи президентът.

Не се постигна съгласие около функциите на този орган, както и кой да прави назначенията в него. Предложих и две точки, които не бяха приети. Ще изтъкна още веднъж - необходим е независим орган, който да пресича схеми и да реализира наказателна отговорност. Корупцията не може да бъде преборена с декларации и мерки за превенция. Тук говорим за всеобхватност. Въпросът е в ръцете на народните представители, ще видим до колко ще отчетат днешните решения, каза още той. 

Искам да изтъкна и още едн факт, защото този от КСНС  от 30 май бе прецент за смисленост. Но решенията и до сега не са се превърнали в политики. Следващи съвети ще има по сигурност, когато се видят реални стъпки. Преди седмица казах, че корупцията унижава всеки граждани. Отказва инвеститорите и минира държавата. Хиляди българи работят извън страната именно заради корупцията. Затова се изискват всеобхватни мерки. Благодаря за задълбочените дебати, завърши държавният глава.  

Източник: standartnews

Коментари в сайта

Последни новини