Рахой даде 5 дни на Пучдемон

Премиерът на Испания Мариано Рахой постави ултиматум на регионалната администрация на Каталуния, предаде Дойче веле. той даде 5 дни – до понеделник, на Пучдемон да изясни позицията си.

До 16 октомври каталунският президент Карлес Пучдемон трябва да отговори дали е обявил независимост на региона с речта си на 10 октомври. Поставянето на този въпрос официално се смята за началот на процедурата за отнемане на автономията на Каталуния.

До 19 октомври Пучдемон трябва да спре процедурата за отделяне на областта от Испания.

Само при изпълнението на тези условия Мадрид няма да задейства чл. 155 от конституцията за лишаване на Каталуния от автономния ѝ статут.

Междувременно Пучдемон коментира пред CNN вероятността да бъде задържан заради противоконституционните му действия.

„Задържането ми би било неоправдано и погрешно. Не е сега моментът да се изпращат хора в затвора заради политически разногласия. " – каза той.

Сроковете, които двете страни в каталунската криза си дават са различни. На 10 ноември вечерта, когато в речта си Пучдемон обяви резултатите от референдум, той каза, че са нужни две седмици за диалог с Мадрид, преди декларацията за независимост да влезе в сила. След извънредно заседание на испанското правителство Рахой обяви пред парламента, че не е възможно посредничество между „демократичния закон“ и „неподчинението и незаконността“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини