Обвиниха Радев в корупция при избора на Грипените. Преглед на печата

Решението на парламента за новите бойни самолети е сред водещите теми на петъчните вестници.

„Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител, бе приет със 127 гласа „за“. В дебатите в парламента бившият командир на ВВС ген. Румен Радев и настоящ президент бе обвинен от ГЕРБ в корупция, макар и индиректно. В доклада се препоръчва проектът за придобиване на нов за армията изтребител да бъде гледан отново от парламента, като документът трябва да бъде променен частично. Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване – примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия. Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г. , месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев. Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров каза, че генерал Радев не е приятел на истината. „Няма да споря с някого, ако каже, че е заклет лъжец“, каза Тодоров, като имаше предвид опорните точки, писани от ген. Радев за бившия премиер Пламен Орешарски преди негова среща с представители на Сааб, производител на „Грипен“. Тодоров каза, че комисията е открила секретна шифрограма, изпратена от посолството на България във Вашингтон до началника на кабинета на президента Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация. „Екип на ДАНС работи в президентството от 10 дни. Има унищожени документи. Цялата преписка между външно министерство и президентството е унищожена“, каза Тодоров, като според него за това вина имал главният секретар на президента Димитър Стоянов. Тодоров уточни по-късно, че получил информация за проверката от Държавната комисия за сигурност на информацията, които препратили сигнала му към ДАНС. От прессекретариата на президентството отговориха „нямаме такава информация“ попитани от „Дневник“ за проверката… " – в. „Дневник“.

„За едни 5 милиона или за потупване по рамото Радев е лобирал за „Грипен“, пита Антон Тодоров от ГЕРБ Процедурата за избор на нов тип боен самолет се рестартира, за да ревизира пропуски. Това решиха депутатите, като приеха доклада на временната парламентарна комисия за изтребителите със 126 гласа „за“, 59 „против“ и 4 „въздържал се“. В доклада се предвижда Министерството на отбраната да реши на кой точно етап да бъде върнат Проектът за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, който бе одобрен от Народното събрание през пролетта на 2016 г. Ведомството на Красимир Каракачанов ще съгласува с Министерството на финансите каква да е новата рамка на плащането, осигуряваща и трите приоритетни проекта за превъоръжаване. Актуализацията на различните варианти ще трябва да вземе предвид и нови оферти за изтребители, които са постъпили извън трите първоначално поискани от МО. Според неофициални информации през февруари е дошла оферта за чисто нови американски изтребители Ф-16. Различните варианти ще бъдат внесени в НС с новата финансова рамка. Нов скандал по оста ГЕРБ – Румен Радев се разгоря покрай обсъждането на доклада. Депутатът Антон Тодоров каза от трибуната, че президентът е писал опорни точки „за“ грипените не заради едни 5 милиона, а за потупване по рамото. „Как е финансирана кампанията на Радев и има ли грипенски пари в нея“, попита и Владимир Тошев от ГЕРБ. „Маските паднаха. С този доклад ГЕРБ показва, че водите война с президента – човека с най-голям рейтинг в държавата“, скочи червеният Таско Ерменков. И продължи: „Надявате се, че вашият лидер ще заеме това място. Няма да го заеме, не е дорасъл за него. " „ГЕРБ използва комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството“, възпламени се и лидерът на БСП Корнелия Нинова. И декларира подкрепа на Радев… Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е доволен от решението за актуализация на офертите за нов изтребител. Така се премахвала несправедливостта от решението на служебното правителство, когато с въвеждането на допълнителен критерий отпаднаха F-16. Процедурата вече била прозрачна и спекулациите трябвало да спрат… " – в. „24 часа“.

Вестниците съобщават също, че парламентът прие доклада за националната сигурност.

„Докладът за национална сигурност мина въпреки БСП и ДПС ДПС и БСП не подкрепиха доклада за националната сигурност за 2016 г. , но той мина на косъм. 8 депутатски гласа не достигнаха, за да се сгромоляса документът, както в някои от парламентарните комисии. Докладът за националната сигурност е страшно закъснял, той трябваше да е готов до края на март и това е първата заплаха пред националната сигурност, констатира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изреди редица слабости на доклада и посочи, че вътре ги няма проблемите, които засягат конкретния човек и изреди бедност, демографска криза и безработица. Щеше да има повече достойнства, ако беше по-реалистичен и по-критичен, смята лидерът на ДПС, като добави, че не са достатъчно задълбочени анализите за здравеопазването, образованието, бежанците и отношението към малцинствените групи. В констатациите за крайнодесните, крайнолевите и анархистките организации липсва уточнението, че част от тях са поканени и участват в управлението на страната. Национализмът е крайна идеология и не може да бъде умерен, напомни лидерът на ДПС. „Докладът трябва да е по-близък до отделния човек, до неговите проблеми, но за това е необходимо държавническо мислене и стратегическо подреждане на приоритетите. Нашата критична оценка за доклада не е самоцелна, подчерта той и допълни, че предизвикателствата пред националната ни сигурност са много. Посочването на заплахите и рисковете трябва да бъдат заедно с идентифицирането на причините, а това в доклада липсва… Соцлидерът Корнелия Нинова пък обясни отрицателен вот след гласуването, като обобщи: „Докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на правителството на Борисов“. В него се отчитали направените реформи, например в образованието, в същото време се посочвало, че неграмотността се увеличава, а за финал се обещавало: „Ще продължаваме по същия път“… " – в. „Стандарт“.

„Депутатите приеха доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. с общо 104 гласа „за“ и 96 „против“. Той стана известен с това, че в частта му за външната среда на сигурност Русия е очертана като заплаха. В доклада изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало на международните норми и на националните интереси. В същото време се констатира изолация и асимилация на българските малцинства, останали извън пределите на страната след сключването на мирни договори от световните войни. По време на дебата Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни, че идеята за публичност на докладите е дошла след решение на Министерски съвет, но тъй като докладът е обобщен няма как да се изнесе квалифицирана информация, дори след четенето му в Народното събрание. Основната цел на доклада е да представи действията на институциите в Република България, обясни той. В него за първи път имало раздел относно киберсигурността и било отбелязано, че отделът, който се занимава с нея не е особено добре подготвен. Заплахата от самомотивирали се терористи вълци единаци не е виртуална, тя е реална, заяви Славчо Велков от БСП и критикува доклада, защото в него по темата били записани едва 13 реда. По думите му за националната ни сигурност има много по-големи заплахи, отколкото Русия, като например Близкия изток. „Докладът е чисто чиновнически“, обади се Георги Йорданов от БСП. В него нямало основни моменти, като например защо гражданите в покрайнините на страната са лишени от здравни грижи. Той припомни случая във Враца, където има възможност хората да останат без болница. Йорданов изрази опасения, че както отново липсва инсулин скоро ще липсват и други лекарства. Така наречената „тропическа дисциплина“ отново придобива своето внимание с навлизането на бежанците, върнаха се някои болести изчезнали от здравната карта, обясни той… " – в. „24 часа“.

„Докладът за националната сигурност за 2016 г. в който действията на Русия са посочени, като „източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа“ беше приет от парламента с критики от ляво и от дясно. От БСП гласуваха „против“. Иван Иванов (БСП) определи доклада, като смехотворен, защото Русия не можело да бъде заплаха за националната ни сигурност, а в същото време в него нямало нищо за събитията в Турция. Славчо Велков (БСП) се възмути, че няма нищо за сигурността на метрото, което било вероятна мишена на терористични актове и летищата. Таско Ерменков (БСП) обърна внимание върху фразата " Русия засилва влиянието си в културната сфера“ и попита дали ще горим руски книги. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също критикува доклада в дълго изказване. „В доклада се наблюдава един повърхностен подход към проблемите на националната сигурност, посочване на някакви констатации без анализ на причинно-следствената връзка на явленията и процесите, посочване на законови и подзаконови нормативни актове, схематично щрихирани конкретни политики, които би трябвало да се случват“, каза Карадайъ. Според него по дефиници национализма е крайна идеология и не може да е умерен, каквито внушения има… „Реторичен е въпросът защо докладът мълчи по заплахата за националната сигурност с дейността на националистически формации и участието им в управлението на страната“, каза още лидерът на ДПС“. Според него този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха за националната сигурност, тъй като е трябвало да е внесен до края на март… " – в. „Дневник“.

Кадровите скандали също са във фокуса на всекидневниците.

„ГЕРБ си проверява структурите за шуробаджанащина За всички структури на ГЕРБ сме възложили да се направи проверка, за да не използват опонентите ни това като аргумент. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово. „Ако има роднински назначения някъде, които са с някакво въздействие и е нарушен законът, те трябва да бъдат изчистени“, заяви той. Според него такива аргументи не могат да дадат управление. „Управлението го дават гражданите, те го дадоха за трети път на Бойко Борисов точно преди 6 месеца“, посочи Цветан Цветанов. „Направете си изводите къде са БСП, защо го правят и защо е тази изнервеност от тяхна страна“, коментира той. „Томислав Дончев не назначава в община Габрово. Сигурно трябва да се обади на брат си и да каже, понеже съм еди си какъв, трябва да напуснеш, това предлагат от БСП“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Ако бъде доказано, че има конфликт на интереси, ще вземем отношение. Не е необходимо някой друг да ни го казва“, заяви той. „БСП искат да ни вкарат в спирала, да ни отклонят от акцента, който днес има държавата – Европейско председателство, среща на Борисов с балканските лидери, Западните Балкани стават приоритет“, уточни Цветан Цветанов. Той обясни, че днес няма да има среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с ПГ, защото няма такава необходимост. „Проведохме разговори с членовете на Изпълнителната комисия, отчели сме, че вчерашното решение за оставката на Делян Добрев е правилно“… " – в. „Стандарт“.

„Схемите на БСП са едни и същи и е ясно, че така ще действат и в други градове, за да подронват авторитета на всички хора с добър имидж в местната власт. В един малък град ако си учил в една от двете елитни гимназии, автоматично важните хора в града ти стават съученици“, обясни депутатът от ГЕРБ Николай Сираков… " – в. „Труд“.

„Кметът на Габрово Таня Христова отрече твърденията на БСП, че в общината са назначавани хора на роднински принцип. От левицата днес представиха поредната схема на „дрийм тийм“, в случая в община Габрово. От партията съобщиха, че братът на вицепремиера и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев – Момчил Дончев, е назначен без конкурс от кмета Таня Христова за управител на общинското звено „Озеленяване“. Днес на пресконференция Таня Христова заяви, че Момчил Дончев е започнал работа в общината заради професионалните му качества, а вицепремиерът не е знаел за назначението му. По думите ѝ когато научил, Томислав Дончев бил против. Христова заяви, че екипът ѝ се състои от качествени хора, професионалисти, а всяко назначение на общината е законосъобразно. Тя посочи, че озеленяването било дейност, която не изисквала обявяването на конкурс. Кметът попита защо БСП се прицелва точно в Габрово, а отговорът според нея е заради успехите на общината. „Мога да нося отговорност за всяко свое действие, отказвам да водя предизборна борба в средата на мандата“, каза Христова. Тя коментира и други имена, посочени от БСП днес. По думите ѝ председателката на Районната избирателна комисия (РИК) Мария Недева и съпругът ѝ Момчил Недев не са нейни кръстници, както заявиха социалистите, а са били само свидетели при сключване на гражданския брак през 2001 г. Христова уточни, че Недева е била в РИК много преди управлението на ГЕРБ в общината, а съпругът ѝ работел като юрист в здравната каса още от създаването на институцията. Недев участвал и като експерт по един от общинските проекти, добави кметът. Тя не пожела да отговаря на въпросите дали областният координатор на ГЕРБ Цветомир Михов е свързан с обществените поръчки в местния транспорт… " – в. „Дневник“.

„Цв. Цветанов: Има сценарий на БСП за всяване на разкол между мен и Борисов… За всички структури на ГЕРБ сме възложили да се направи проверка за назначенията, за да не използват опонентите ни това като аргумент. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС… Той изрази мнение, че БСП искат да вкарат ГЕРБ в спирала и да отклонят от акцента, който днес имала държавата – председателствоjто на ЕС… Той съобщи, че има сценарий на БСП за разкол между него и Бойко Борисов. „Сега разбирам, че БСП подготвяли да се говори нещо. Имам го като сценарий, който подготвят. Ще го оставя запечатан, след 1 месец, когато този сценарий започне да се разиграва, мога да ви го покажа“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов посочи, че ПГ на ГЕРБ винаги съгласуват всяко ключово важно решение с премиера. „Защо някой иска да създаде усещане, че има бламиране на премиера, че в ПГ правим нещо, което остава незабелязано от премиера. Този сценарий сме го слушали от 2008 г. , когато се разбра, че ГЕРБ има потенциал да управлява. Тогава започнаха да говорят – Цветанов ще вземе партията на Борисов, Борисов ще изгони Цветанов от партията“, припомни Цветанов. Той увери, че нямало абсолютно никакво разминаване между позицията на ПГ и позицията на премиера. ПГ има своя живот, има и МС, който също има своя управленски живот. Има разделение на властите“, каза още Цветан Цветанов. В последните дни в централата на БСП има над 70 сигнала за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки, които постъпват от цялата страна, поясни преди това на брифинг Жельо Бойчев… " – в. „Сега“.

Вестниците следят и ставащото по върховете на съдебната система.

„Съдебният съвет прие за сведение отказа на президента Румен Радев да подпише указа, с който да одобри избора на Георги Чолаков и ще очаква той да бъде обнародван в Държавен вестник. Вчера стана известно, че Радев връща процедурата в съвета и като допълнителна точка това беше включено в заседанието на съвета за днес. При обсъждането ѝ главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обърнаха внимание, че указът на държавния глава не е публикуван в Държавен вестник и поискаха точката да бъде отложена. Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че темата е включена в дневния ред, за да бъде приета за сведение. И така съветът гласува единодушно, че са уведомени за решението на държавния глава. Следващият брой на Държавен вестник ще бъде публикуван утре, а съдържанието му ще стане известно този следобед. Казусът ще бъде обсъден вероятно следващият четвъртък… " – „Дневник“.

„Кадрови игри и интриги блокираха ключовия Софийски градски съд (СГС), като го оставиха без председател за неопределено време. Очакваше се съдийската колегия вчера да избере временно изпълняващ функциите шеф на съда, след като в началото на седмицата влезе в сила оставката на Калоян Топалов, но това не се случи. Шефката на висшестоящия апелативен съд Даниела Дончева предложи за временен шеф доскорошния прокурор Стефан Милев. Председателят на Върховния касационен съд го контрира, като номинира издигнатата от колегите си в градския съд Десислава Попколева. Тя беше една от заместничките на Топалов. Панов дори беше критикуван от Драгомир Кояджиков от съвета, че внася предложението в последния момент. В крайна сметка нито един от двамата номинирани не получи нужните 8 гласа подкрепа. Милев взе 4 гласа, а Попколева – 7. Двама от ВСС отсъстваха от гласуването. Градският съд е ключов, защото в него се гледат делата срещу депутати, министри, магистрати, там е регистърът на политическите партии, както и знакови търговски и граждански дела. Критиките към Милев бяха, че има твърде къс съдийски стаж, макар и част от него като и. д. председател на Софийския районен съд (сложен за такъв от предишния съдебен съвет въпреки волята на общото събрание на съдиите, б. а. ). Попколева е съдия от кариерата. Кояджиков обаче определи и двамата номинирани като „неподходящи“. Според него Милев е имал „цинично поведение“ при избора му за изпълняващ длъжността шеф на районния съд. Попколева пък била част от старото ръководство на градския съд, където сега ситуацията е „скандална“ и „наследниците на Топалов деребействат“. По-рано през деня най-старшият от заместниците на Топалов – Мина Мумджиева, изпрати писмо до ВСС. В него тя написа, че със забавянето на определянето на изпълняващ длъжността работата на Софийския градски съд е поставена в риск от съвета. Мумджиева твърди, че не може да изпълнява длъжността на председателя по старшинство, тъй като е в конфликт на интереси – съпругът ѝ е инспектор към Висшия съдебен съвет. Освен това по закон изпълняващият длъжността при оставка на председателя се определя от съдебния съвет. " – в. „Сега“.

Съдържанието на тази публикация не бе открито.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запознат
    2 -2
    11:49, 6 окт 2017
    Гьонсуратльк този президент направи президенството фамилно сега и с грипените и това ако не е корупция здраве му кажи
Последни новини