90% са гласували за независимост на Каталуния (видео)

90% от подадените гласове на референдума за независимост на Каталуня са за отделянето от Испания. Рефендумът бе забранен от изпанския съд, а властите изпратиха хиляди полицаи, за да бъдат иззети бюлетини и затворени секции. При това е била употребена сила от страна на униформените, при което в спещна помощ са постъпили 900 души са ранени при сблъсъци с полицията – 840 гласоподаватели и активисти и 33 полицаи.

Референдумът протече в атмосфера, което медиите описаха като „празник или насилие“. В неделя каталунските пожарникари преминаха на страната на активистите. Появиха се кадри, които показват как те са застанали срещу испанската военната полиция, за да защитят хората. Множество видеа показват шокиращи сцени, в които полицаи атакуват и бият хората пред секциите за гласуване и вътре.

В референдума са гласували 2.26 милиона души – около 42.3% от общо 5.34 милиона избиратели в Каталуния. Гласувалите с „да“ са 2.02 милиона, по данни, изнесени от говорителя на регионалното правителството в Каталуния Жорди Турул.

Бюлетина с „не“ са подали 7.9на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0.9на сто.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно снощи премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, Пучдемон. До няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството се произнесат за отделяне от Испания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини