НАСА и Роскосмос ще строят нова космическа станция до Луната

Представители на НАСА и Руската космическа агенция Роскосмос оповестиха, че са подписали споразумение за съвместна работа в изследването на отдалечения космос. Първата им цел ще е да изградят космическа станция в близост до Луната, която трябва да послужи като трамплин за пътешествия до лунната повърхност или до по-отдалечети дестинации като Марс. Надеждите са станцията да бъде завършена през идното десетилетие.

От проекта се интерсуват и други държави, сред които Канада, Япония и Европейската космическа агенция. На практика това се всички държави с участие в Международната космическа станция. Очаква се към проекта да се присъединят и частни компании.

Русия от дълго време планира да колонизира Луната и иска да изпрати астронавти там най-късно до 2029. Сътрудничеството им със САЩ може би ще им помогне да постигнат целта си по-скоро.

Частни компании също имат интерес да установят човешка колония на луната. НАСА от друга страна е по-фокусирана върху Марс. Станцията ще служи като работна площадка за изграждане на космически кораб, способен да отведе астронавтите до Марс. НАСА се надява да се отправи към Марс през 30-те години.

Луната е изключително подходяща по няколко причини. От една страна изследването и става значително по-лесно. От друга, ще ни послужи като отправна точка към множество други дестинации.

НАСА вече нае 6 компании, които трябва да разработят прототипна станция за мисиите в отдалечения космос. Подобно на Международната космическа станция, тя ще бъде изградена на етапи от различни държави.

Що се отнася до самата Международна космическа станция, тя е в орбита от 1998, екипажите на нея се сменят на ротационен принцип от 2000 година насам. Оттогава тя се разви и понастоящем заема много важно място в сърцата на хората. Станцията обаче функционира в сурови условия. Мисията и бе удължена до 2024, възможно е да продължи да работи дори до 2028. Тя остарява, затова космическите агенции започват да планират действията си след извеждането и от експлоатация.

Съществуват редица неща, които не могат да бъдат изследвани в такава близост до Земята. Около Луната, далеч от магнитното поле на планетата ни, радиацията е още по-силна. Тя се приближава до това, пред което ще бъдат изправени космическите пътешественици, по тази причина новата станция ще улесни създаването на системи и технологии за по далечните мисии.


 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини