Средната заплата-по-висока с 10 % за година

23 милиона души са наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември, съобщава Националния статистически институт. Според последните справки броят на работещите на светло намалява с 30.1 хил., което е с 1.3%, спрямо края на юни.

Логично след края на летния сезон, най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” - със 17.7%. Спад на наемниците има и в зоната на опериране с недвижими имоти. На другия полюс е статистиката на увеличения на наетите. Тя отбелязва най-висок ръст в селското, горското и рибно стопанство - с 4.0%.

При икономическите дейности най-голям е относителният дял на наетите в преработващата промишленост и търговията, и ремонта на автомобили и мотоциклети - съответно 22.1 и 17.0%.

НСИ отчита, че през третото тримесечие на тази година средата месечна работна заплата e 1 037 лв. и намалява спрямо март-юни с 0.3%. Но пък в сравнение със третото тримесечие на на 2016 г. нараства с 10.2%.

Най-добре са били заплатени хората в през изминалото тримесечие, които са заети със създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далеко- съобщения. Те са получавали средно на месец 2 346 лева.

Най-нископлатени са били наетите лицата, които са работили в хотели и ресторанти.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини