Едно истинско чудовище, и то отровно (видео)

Един от малкото отровни гущери в света и единственият, който е нативен за Северна Америка, е Хила Монстър – чудовището Хила, кръстено на едноименната река, край която е видяно за първи път.

Обитава пустинята на югозападна част на Съединените щати и Мексико. Челюстите му са много силни, а ухапванията – много неприятни. В комбинация с отровната слюнка, те му осигуряват добра плячка. Въпреки че е токсичен, ухапването не би убило човек.

За съжаление, селскостопанското и жилищното строителство сериозно застрашава естественото местообитание на чудовището. Тъй като тези гущери прекарват по-голямата част от времето си под земята, не се знае точно колко са останали.

Хила Монстър прекарват 90% от времето си в дупки или скални цепнатини. Освен това съвсем не са студенокръвни. Поддържат повърхностна телесна температура около 30 градуса Целзий. Движат се сравнително бавно, но пък са издържливи и са гущерите с най-голям аеробен капацитет. Този пъстър тромав гущер достига дължина около 60 см и има лоша слава, което не помага за оцеляването на вида.

Хранят се малки птици, бозайници, жаби, гущери, насекоми и мърша, но основно в менюто им са яйцата. Чудовището може да изяде до една трета от собствената си телесната маса. Има изключително силно обоняние, особено за яйца – толкова силно, че може да открие и изкопае пилешки яйца, закопани на дълбочина 15 см или да проследи точно къде е минало търкалящо се яйце.

Отровата му е от подобна на тази на кораловата змия. Ухапването не е фатално за възрастен човек, но може да доведе до неприятни последици. Учените обаче са във възторг от биоактивните съставки на отровата, които изучават с цел намиране на лечение за различни заболявания. Няколко компании проучват възможностите на съединение в нея – Gilatide, за лечение на загубата на памет при заболявания като болестта на Алцхаймер, шизофрения и ADHD. Gilatide е показал, че драстично повишава паметта в проучване с мишки и вероятно ще бъде проучен допълнително.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини