Средновековен храм, наскоро открит в Родопите, пазел гроба на патриарх Евтимий над 600 години?

    Съвсем скоро приключиха разкопките на храм от преди близо 11 века край кърджалийското село Добромирци. Има сериозни предположения, че там е бил погребан Патриарх Евтимий.

    „Ние, изследвайки легендата, решихме да възстановим църквата и да я наречем „Свети Патриарх Евтимий“, разказа пред СмолянБГвести Александър Митушев. Златоградският бизнесмен е сред основните спонсори на археологически разкопки в региона. Митушев и проф. Овчаров изследват легендите разпространени в региона, че при ремонт на джамия в село Бенковски е намерено погребение на висш духовник в седнало положение, с дрехи като на патриарх – с корона и част от одежди. „Това се разказва от уста на уста от няколко поколения, как е открит седнал висш духовник“, казва Митушев, а проф. Овчаров го описва като последна информация след като 1395 патриарх Евтимий е бил заточен в Македония, тогава голяма област-от Солун до Одрин.

    Пловдивският митрополит Николай направи водосвет на мястото с останките от двете църкви през юли тази година и даде благословията си възстановената църква да носи името на най-известния български патриарх. След като тя бъде отново изграден, а с оригиналните материали от предишните градежи, освещаването ще се направи на дата, подходяща за народен събор, тъй като самият светец Евтимий се чества на 20 януари.

    Според Митушев в България няма храм с това име.  Работи се изключително активно, създадена е организация, направен е идеен проект за визията на храма от специализиран в канонично строителство архитект, с лиценз за работа по паметници на културата. Проблем остава смяната на собствеността и предназначението на земята заради тромавата процедура. Как ще изглежда средновековната църква от 13-14век е решено след заснемане на разкритите вече основи с дрон, стените ще са повдигнати на около 1 метър. Паралелно с това ще се консервират и останките от по-старата византийска базилика с няколко погребения от 9-10 век, открити при проучването.

    На средновековната църква е правено повърхностно проучване през 1960г, но това лято и край нея са намерени няколко погребения на деца и възрастни.  „Взети са за изследване, за да се правят антропологични датировки и по-късно ще бъдат погребани“, разказа Митушев, „Тухлите и камъните от старите зидове са отделени, ще се позлват същите материали, запазен е и олтарния камък, като олтарът ще се работи изцяло по канон и ще се доближим максимално до автентичността от 13 век. , така както е изглеждала“, разкрива част от плановете за възстановяването Митушев и добавя: .

    „Самото строителство не е проблем, средства ще наберем от дарения от цялото население. Ще направим картичка, която ще се продава срещу символична сума и така много повече хора, с по-малко лични средства ще чувстват удоволетворението, че са станали дарители“, като ще има и основни ктитори от местения златоградски бизнес, сторителни и други фирми в района. Митушев се надява до две години храмът да е готов напълно, а от тази есен той е включен в маршрута за религиозен туризъм.

    Означителни табели със снимка от птичи поглед ще показват на туристите мястото на храма по пътя, койт осе намира на 8 км. от Златоград по посока Кърджали и гостите ще могат да ходят до него, тъй като той е само на 500 метра от пътя. Самото място е красив хълм, заобиколен от планини, избрано е за църква още в ранното средновековие, както показват намерените останки от базиликата, но се смята, че там е имало тракийско светилище. Възрастни златоградчани, работили някога в Бенковски разказват, че на мястото е имало аязмо и поколения назад хората се събирали там на Голяма Богородица. Аязмото е запазено, извира уникална вода, а след освещаването на храма, там отново ще се събират хора от всички религии, както е било някога“, мечтае Митушев. Така аязмото и възстановения параклис ще събира хората от всички религии.

    Дали взетите за изследване материали от откритите край двете църкви 11 погребения ще потвърдят версията, че там е почивал през последните 6 века Патриарх Евтимий, ще стане ясно след като се изготвят антропологичните експертизи. Каквито и да се резултатите, Митушев е доволен, че по големия туристически маршрут между Златоград и Кърджали вече има и обект от Средните векове. „От гледна точка на туризма ни липсваше Средновековието като период, но с тази църква може да се покаже, че в района на Златоград и околните селища е имало сериозен живот и се потвърждава тезата, че Златоград е изтласкан към Балкана след сериозни битки за територия, а преди това е бил заселен в далеч по-плодородните земи, което се потвърждава и от намерените монети. Възстановеният храм е изключително интересен обект и ще стане един от основните за културнен туризъм между Източните и Средните Родопи.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ни
      нихан
      0 0
      19:50, 25 фев 2018
      Да не забравяме все пак, че т. Нар. Археолог овчаров, е етнически националист и е разпитван от прокуратурата за използване на езика на омразната. Със сигурност ще докаже, че евтимий е погребан там, макар и тези земи никога да не са администрирани от българия.
      • Щи
        Щиляна
        0 0
        07:50, 26 фев 2018

        Какво разбирате под "аднминистрирани от България"?

    Последни новини