На прага сме на шестото масово измиране, прогнозират учени

    Пет масови измирания е имало на планетата през последните 540 милиона години. При всяко от тях е бил нарушен нормалният кръговрат на въглеродния диоксид в атмосферата и океана. Предстои ли шестото?

    Учени от MIT ( Масачузетския технологичен институт) прогнозират, че през 2100 година в океаните ще се съдържа такова количество въглероден диоксид, каквото може да доведе до гибелта на живите същества. Изследването е публикувано в Science Advances.

    Учените са анализирали измененията на кръговрата на въглеродния диоксид за последните 540 милиона години. Те са определили допустимите стойности, при превишаване на които този кръговрат става нестабилен и живите същества загиват. Масовото измиране започва, ако кръговратът на въглеродния диоксид се ускори повече от способността на екосистемите да се приспособят към новите условия.

    Като се вземе предвид увеличаването на емисиите въглероден диоксид в относително кратък срок, съдбата на шестото масово измиране ще зависи от това дали ще се натрупа критичното количество в океана“, казва един от авторите на изследването, Даниъл Ротман.

    Критичното количество според учените е 310 гигатона. Това се равнява на количеството въглероден диоксид, което по прогнозата на специалистите ще се натрупа в световния океан вследствие на човешката дейност в края на века – през 2100 год.

    „Означава ли това, че масовото измиране ще започне в края на века? За подобни екологични катастрофи е необходимо известно време, около 10 хиляди години. Ако обаче не бъде спрян процеса на натрупване на въглероден диоксид в океана, шестото масово измиране може да се случи по-рано“, казва Ротман.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини