Сайтове си докарват допълнително пари като черпят ресурси от компютрите на посетителите

Български сайтове черпят ресурси от компютрите на посетителите си, за да „копаят“ криптовалута. По този начин администраторите изкарват пари, като използват хардуера на потребителите си.
 
Посещение на подобен сайт може да доведе до забавяне в работата на процесора на личния ви компютър и по-бързо износване на батерията. Установените такива български сайтове до момента са три, но е възможно да има и други.
 
По думите на системния администратор Благовест Петров технологията е сравнително нова и при подходящо използване и уведомяване на потребителите, в бъдеще може да измести рекламните прозорци в сайтовете.
 
При извършване на трансакция с определена криптовалута, тя се записва в т. нар. Block Chain. Въпросният запис в блока обаче трябва да се верифицира. С това се занимават т. нар. „копачи“. Те решават определено математическо уравнение, с което верифицират трансакцията, а в замяна на това получават определена сума от криптовалутата, обясни системният администратор Благовест Петров.
 
„В самия софтуер е заложено, че при изкопаването на определен блок се получава награда от определен брой биткойни. С намаляването на блоковете се намалява и тази награда. Първоначално е била 50 биткойни за блок, след това е паднала на 25, сега е 12. А след две години ще стане около 6 биткойни“, разясни той.
 
„Колкото повече се копае, толкова по-здрава е мрежата и трансакциите в нея са по-бързи. Това е важно, за да можем да използваме тези валути, и дори ако си поръчваме нещо в ресторант, да не се налага да чакаме половин час, за да се верифицира трансакцията“, поясни Петров.
 
За т. нар. копаене обаче се изисква определен машинен ресурс. От около две седмици насам се появи технология, чрез която определени сайтове, включително и няколко български, ползват ресурси от компютрите на потребителите си, за да копаят криптовалута.
 
Ако посетите такъв сайт това ще доведе до забавяне в работата на компютъра ви и евентуално по-бързо изтощаване на батерията му. „Със сигурност се вдига нивото на използване на процесор. Също така потребителите се опасяват, че батериите им ще се изтощават по-бързо, ако използват мобилни устройства и лаптопи, и това е истина“, потвърди още експертът.
 
Според Благовест Петров обаче при умерено използване и правилна регулация въпросната технология в бъдеще може да замени рекламните прозорци в сайтовете.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини