В Каталуния се понесе протестен грохот от тенджери и тигани (видео)

Масова протестната акция „касероляда“ – шествие с тенджери, срещу задържането на представителите на каталунското ръководство се е състояла в сряда вечерта в много градове в Каталуния.

Точно в 22: 00 часа хората наизлезли по улиците с тенджери и тигани и вдигнали оглушителен шум с тях – за около 10 минути.
желаещите да участва се организирали през социалните мрежи.

Поредица от протестни акции обхваща Барселона и други градове на Каталуния след като в сряда полицията задържа дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния Хосеп Мария Хове, генерален генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика. Той и още 11 души бяха задържани на работното си място при зрелищен арест, при който полицията нахлу в правителствени офиси.

Арестите са извършени на фона на нарастващо напрежение във връзка с плановете на Каталуния да проведе референдум за независимост на 1 октомври, който Мадрид смята за незаконен.

На 6 септември местният парламент на Каталуния одобри закона за референдума. След това бе подписано постановление за провеждане на плебисцит на 1-ви октомври.

Голямото шествие митинг в подкрепа на независимостта на Каталуния в Барселона – във видеото по-долу.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини