Регионалният заместник-министър стартира Деня на европейското сътрудничество в Хасково

    Заместник-министърът на Регионалното развитие и благоустройството Деница Николова стартира в Зала „Археология“ на Регионалния исторически музей в Хасково Деня на европейското сътрудничество. Той се отбелязва в рамките на Съюза през месец септември за шеста поредна година.

    Целта на кампанията е да представи постиженията на сътрудничеството между европейските държави и региони.

    В Хасково Денят беше отбелязан с Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020. Затова в РИМ Хасково гостува и делегация от Гърция с представители на партньори по проекти, по които се работи.

    България участва в 12 Европейски програми с ресурс над 1 млрд. евро, отбеляза министър Николова в приветствието си към домакините и гостите. Тя подчерта, че всяка година през септември Европа отбелязва Деня на сътрудничество с различни събития, които се финансират от ЕС, но и показват, че хората могат да живеят по-добре, да обединяват усилията си и с подкрепата на държавите в Евросъюза може и да няма граници.

    В рамките на визитата в Музея беше открита и изложбата от пощенски картички „Да открием заедно близки и далечни земи“, която е също част от Програмата Интеррег България-Гърция.

    „Моментът за мен е много носталгичен, защото добре си спомням времето, когато чрез картичките, изпращахме на близките и приятелите си своите чувства и поздрави, когато сме далеч от тях“, каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Кметът на града Добри Беливанов пък посочи, че носталгичния момент, които носят картичките от близки и далечни дестинации в България и чужбина за него е дваж по-изразен. И разказа, че като шахматист много добре си спомня близкото минало, в който се е играло кореспондентен шах и кодове се разменяли именно с картички, които стрували 1 ст. и били най-евтиното средство за това.

    По-рано от зала „Марица“ на Областна администрация в Хасково заместник-министър Деница Николова даде старта на общественото обсъждане на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз.

    „Нашата област е вратата на Европа към останалия свят. Тук Европейският съюз посреща първите предизвикателства по отношение на сигурност, миграция и ефективно правосъдие. Затова за мен о Председателството е отговорност и предизвикателство, “, посочи Областният управител Станислав Дечев по време на първия от редицата предстоящи форуми.

    Заместник-министърт подчерта, че именно балансираното развитие на регионите е основен приоритет за МРРБ по време на Председателството. Министерството на регионалното развитие ще постави този акцент и ще изведе дискусията за управление на ресурсите след 2020 година на регионално и местно ниво.

    По време на визитата си в Хасково придружавана от кмета на общината Добри Беливанов и заместник – кмета Милена Трендафилова регионалният заместник-министър посети обновените по ОП „ Региони в растеж“ детска градина „Слънце“ и ОУ „Ш. Петьофи“. „Прекрасна работа сте свършили, постигнати са идеални условия за възпитание и отглеждане на децата“, коментира на място зам.-министър Николова, която е ръководител на Управляващия орган на програмата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      26 -5
      14:45, 20 сеп 2017
      Абе може и да не ми е по темата, ама аджеба, може ли някой да ми обясни какво всъщност работят областните управи в БГ и не са ли те една дублираща се куха структура, от която няма никакъв смисъл и която гълта само парите на данъкоплатците. То бива бива, ама няколкостотин хиляди държавни служители не са ли много за нашата скромна, но готина страна.
      • Ха
        Хасковлия
        5 0
        09:54, 21 сеп 2017
        Областните управители са "балансьора" между управляващата върхушка и кметовете. Ако кмета не е от управляващата партия те го мачкат и душат. Ако е от тях ядат и пият на една софра. Иначе напълно излишни дембели на държавна ясла, но за това пък са "Наши" Хора на ръководна позиция. Ето виждате какви са назначени там - верни на ГЕРБ, когато управляват, верни на БСП, когато управлява и т.н. Защото са назначаеми са удобни за манипулация. Кметовете са продукт на пряк избор и по - трудно се поддават на това.
      • Чо
        Чобанина
        1 0
        10:40, 21 сеп 2017
        Добре градски, олсун, значи нищо не правят, а вземат тлъсти заплати, аз си го знаех, ама пак да си попитам де :)
    • 2
      Бе
      безмислици
      13 -5
      16:19, 20 сеп 2017
      Най-големия виц, граничещ с черен хумор: Хасково случи на управляващи.
    • 3
      Ер
      еро
      5 -5
      22:02, 20 сеп 2017
      на снимките се виждат все засукани моми и баби. Ако беше старио кмет сигорно щеше да си поиска дали е мъж или женка важното е да удари келепира.
      • Чо
        Чобанина
        2 -1
        10:42, 21 сеп 2017
        Аз съм фен на Миленка :)
    Последни новини