Чепеларе посрещна Капитан Петко войвода и се поклони пред героя

    Жителите на Чепеларе символично посрещнаха Капитан Петко войвода. Шествието в родопския град тръгна по главната улица към паметника на легендарния капитан, определян като закрилник на Родопите. Пред бюста му тази вечер бяха поднесени венци, а вицепрезидентът Илияна Йотова сведе глава в знак на преклонение. „Актът на независимостта е дело на големи политически мъже, хора с визия за бъдещето на България. И днес трябва да им признаем дължимото и да бъдем достойни за тях. Днес България има нужда от своите синове и дъщери, тези, които пазят спомена за герои като капитан Петко войвода“, подчерта вицепрезидентът. Тя беше гост на Чепеларе във връзка с първите Национални хайдушки празници, посветени на Капитан Петко войвода.

    На малкото площадче пред паметника беше възпроизведено посрещането на капитана. Родопчанка поднесе пита с мед на героя, в чиято роля се превъплъти актьорът Стоян Пепеланов, а неговите четници бяха младите мъже от Сдружение „Родопски хайдути“. Специално за празника от Регионалния исторически музей в Смолян изнесоха като светиня оригиналната пушка на капитана. Бял кон доведоха за Петко войвода и с него той стигна до площада, където тържествата продължиха с възпоменателен митинг, заря и музикална програма.

    Българското европредседателство е голям шанс за България, стига да се възползваме от него, заяви пред журналисти Илияна Йотова. Според вицепрезидента, интересите на страната трябва да бъдат поставени много сериозно на европейската маса. Йотова заяви още, че според нея основен приоритет, който трябва да бъде поставен на дневен ред е членството на България в Шенген. „То е част от голямата тема за двойните стандарти в Европа. Докато ги има двойните стандарти, докато Европа се дели на централни страни, периферия, докато има по-развити, по-малко развити и се задълбочава това различие, ние не можем да говорим за успешен европейски проект“, заяви Йотова.

    Празниците продължават и в неделния ден, с възстановки на епизоди от живота на Капитан Петко войвода и изяви на самодейци на площада в Чепеларе.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини