Започна ремонт на църквата в Клокотница след век и половина

Изображение 1 от 6

    След повече от век и половина започна дългоочакваният ремонт на църквата в хасковското село Клокотница. Тя носи името „Свети Атанасий“, строена е през 1860 г. и оттогава не е правен ремонт.

    Преди около 5 дни започнахме с покрива, обясни кметът на селото Евгени Трендафилов, който е дълбоко вярващ и по празници дори чете литургии. Днес по покрива работеха и четирима доброволци – Николай Ангелов, Георги Янакиев, Тодор Димитров и Марчо Марчев, които подменяха гредите. Утре се очаква да бъдат доставени нови керемиди и да бъдат наредени. „Бързаме да приключим с ремонта на покрива, надяваме се да сме готови до неделя, тъй като другата седмица прогнозират разваляне на времето и валежи“, каза още Евгени Трендафилов.

    Парите за ремонта на покрива – около 4000 лева, са събрани от дарители. Някои от спонсорите превеждали пари по банков път в сметката, открита от Църковното настоятелство. „Благодарен съм на всички, които дадоха своята лепта за ремонта. Благодарен съм и на партия ГЕРБ в лицето на Делян Добрев и Динко Тенев, които откликнаха веднага на молбата ми за помощ и дадоха крупна сума“, каза кметът на Клокотница. Той попълни, че събраните пари ще стигнат само за покрива. Църквата обаче се нуждае от ремонт - вътре, вън и на камбанарията. Трябва да се замаже, да се шпаклова, има за освежаване, трябва да се реставрират и някои от стенописите, които са повредени с течение на времето и от теча на покрива.

    В благородната кауза за реставриране на храма се включил и общинският съветник от Хасково Антон Иванов, който осигурил средства за подмяна на дограмата.

    За извършване на цялостния ремонт на църквата ще са необходими още около 4000-5000 лева, така че събирането на средства продължава, каза Трендафилов. От друга страна той коментира и нападки срещу него, според които щял да злоупотреби с даренията. „Аз не оперирам с тези пари, нямам достъп. С тях се разпорежда Църковното настоятелство“, категоричен беше кметът.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      По
      Поп
      12 -9
      12:05, 14 сеп 2017
      Много грешни другатите от герб.....
    • 2
      Ем
      Емил
      1 -6
      12:15, 14 сеп 2017
      Влезна ли вътре дати зачистят грешките редакторкат... Виж коментара
    • 3
      Бу
      бурмата
      7 -7
      16:25, 14 сеп 2017
      папата къде е този нещастник защо се крие като мишка .....не се вижда никаде питам бе .
    • 4
      Нр
      НР
      0 0
      00:40, 26 сеп 2017
      Тази църква не е ли недвижима културна ценност? На тази тема в статията нищо не се казва, а все пак храмът е строен преди Освобождението... Какво ли би казал НИНКН..., ако някой изобщо го попита, де... :(
    Последни новини