Памет Optane - революционна технология на Intel разбуни духовете (видео)

Кратко видео разказва за новата технология на Intel, наречена Optane. В него Engaged разглеждат историята на различните видове памет от самата поява на компютрите.

Начините да се запазят данни са основно два - във вашия компютър или в устройство, където да остават записани сравнително трайно. В единия случай имаме оперативна памет, която се разчиства при изгасянето на компютъра, в другия - устройства за запис на данни, които ги запазват при изключено захранване.

Оперативаната памет е бърза и нетрайна, енергонезависимата памет е чудесна за дългосрочно съхранение, общо взето е евтина, но е бавна. 

Съвременните компютри работят по-добре или не дотам взависимост от баланса между наличността и използването на тези два вида памети. 

Първата използвана оперативна памет памет била нещо, наречено тръба на Уилямс. Същата работа днес се върши от RAM.

Съхранявато данните в дългосрочен план в първия масово произвеждан компютър IBM 650 ставало на гигантски въртящи се магнитни барабани . Впоследствие те "еволюират" до днешните хард дискове.

Но най-общо казано от 1950-те години насам технологиите за запис на данни върху носител се основават на магнетизма.
Единствената промяна на пазара настъпи с появата на флаш дисковете и SSD. Тази иновация обаче е на повече от 30 години.

Ето защо е особено интригуващa новина, че Intel пусна нова памет това лято възоснова на изцяло нова технология  По-бърза е от флаш, може би 10 пъти бърза, казват Engaged. Всъщност никой не знае какво точно е в основата на технологията, която Intel го разработи с компанията micron и нарича 3d crosspoint.

Спецовете от Engaged смятат, че това може да е т.нар. фазова памет  - вид съхранение, което работи чрез промяна на физическите свойства на кристал. Става дума за халкоген - специален тип стъкло, което може превключва между структуриран кристал и аморфно твърдо вещество .

Знае се, че Intel и micron работят по този тип технологии и са подали около 20 патента за технология с промяна на фазата през последните години. Но през 2015 Intel заяви пред репортери, че получените патенти могат да послужат при електронните микроскопи, не е за памет, базирана на промяна на фазата. Възможно е Intel току-що да е открил иновативен нов начин за тяхното използване, ентусиазирани са от Engaged.


Хороскоп за 19.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини