Анализират снимки от района на взрива на севернокорейската водородна бомба

На сайта 38 North, специализиран в анализи на ситуацията в КНДР, се появиха снимки на района, където са проведени изпитанията на водородната бомба.

Снимките са от спътниците на Planet Labs,  и показват резлефа преди и след изпитанията - на 1 и 4 септември 2017 год.

38 North отбелязва, че следите по планината Мантапсан (в2204 метра) са най-силните в сравнение с предишните 5 ядрени опита, но засега няма свидетелства за рухване, там където е проведен предполагаемият подземен термоядрен взрив.

Китайски специалисти предполагат, че всики ядрени изпитания в КНДР се провеждат на едно място, пише South China Morning Post. Измерванията от над 100 центрове за мониторинг локализират източника на сейзмичните вълни със 100 метра разлика. Експертите също така виждат опасност от рухване на планината, което може да доведе до радиационно замърсяване.

Близо до планината Мантапсан се намира най-големият концентрационeн лагер в Северна Корея Хвасон. предполага се, че затворниците там участват в строителството на мрежа тунели, които обслужват изпитателния полигон.

Северна Корея обяви, че е извършила успешен тест на водородна бомба в неделя, 3 септември. На 6 септември японски специалисти съобщиха, че са определили по сеизмологични данни мощността на взрива - около 160 килотона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини