Цветан Василев: Прокуратурата ме изнудваше за 15 милиона евро

Бившият банкер Цветан Василев твърди, че е изнудван за 15 милиона евро от "клан на прокуратурата, за да няма проблеми". Това заяви самият той в интервю, в което участваше и съпругата му Антоанета, пред BiT.

Конкретният повод за интервюто са обвиненията от прокуратурата за пране на пари срещу дъщеря им, защото е приела апартамент като подарък, за който обвинението твърди, че е придобит с пари от престъпна дейност.

"Не съм бил част от мафията, а ми се е налагало да предпазвам бизнеса си от рекета, защото аз съм изнудван от 2009 година непрекъснато", каза още банкерът. По думите му обвинението е работило само на финансова основа. Такъв бил случаят с "Дунарит", където в прав текст му поискали пари, за да спрат разследването. 

Припомняме, че икономическият министър Емил Караниколов обяви, че ще одържави оръжейното предприятие. После властите обясниха, че това по същество не е национализация, а грижа за работниците и става дума за изкупуване на дялове, което според тях е съвсем нормална процедура. В края на миналата седмица стана ясно, че и това не може да стане и сделката се проваля, тъй като предприятието е погасило вземанията от 24 млн. евро, изкупени преди това от Държавната консолидационна компания.

„Случаят с „Дунарит“ е класическият ченгесарски подход: „аз ти правя проблеми, а после ще ти ги решавам“. На членовете на Борда на директорите бяха повдигнати несъществуващи обвинения. Досега не е ясно за какво, но вероятно е затова, че са вписали новия акционер „Емко“ в капитала на дружеството. Като че ли те биха могли да направят нещо друго – в крайна сметка Бордът на директорите се избира от акционерите, а не обратното“, отбеляза Василев по темата.

Той обобщи и ситуацията около "Дунарит":

Към 20 юни 2014 г., когато се затваря КТБ, фирмата има определен дълг. След като се разрешават цесиите от квесторите, назначени от БНБ, мениджърите започват да търсят решение за спасение на завода. И ги набират през разрешените цесии, в които главният кредитор всъщност е Едоардо Миролио (който беше най-големият депозант в КТБ, и няколко негови дружества сключват цесии с "Дунарит", бел.ред.).

„По някакъв начин лицето Пеевски придобива всичките активи на Миролио, както и на вземанията му от „Дунарит“. Междувременно той става собственик на 85% от „Техномаркет“, което също е една криминална сделка, проспана от квесторите, но това не искам дори да го коментирам. Неизвестна офшорка „Виафот“ си е едно към едно свързана с Пеевски. И с цялата си арогантност и показност тя е регистрирана на бул. „Цар Борис I“, където бяха офисите на КТБ“, обяснява още банкерът.

На въпрос защо е цялата тази борба за овладяването на оръжейното предприятие, Цветан Василев отговаря: „Пеевски много добре знае, че в този момент в дружеството има над 65 млн. лв. кеш, които са запазени само за плащане на задълженията на „Дунарит“. Те не са за Цветан Василев, както твърдят свинеобразните медии. Единствената причина то да не изплаща дълговете си към онзи момента към „Виафот“, е че към онзи момент тече съдебен спор между синдиците на КТБ и същата фирма".

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини