Прокуратурата удължи с 2 месеца отговора на въпроса „Кой?“ скри информацията за урановата вода в Хасково

    С две месеца е удължен срокът по образуваното от Районната прокуратура досъдебно производство, което трябва да събере доказателства и излъчи виновника за първоначалното прикриване на информацията за завишените уранови нива във водата на Хасково.

    Досъдебното производство, което се води от тримата наблюдаващи прокурори: Николай Трендафилов, Тереза Скорчева и шефът на РП Румен Сираков, е с работно обвинение по член 353 А, търси се длъжностно лице, което е укрило информация за водата в Хасково.

    Прави се цялостната комплексна експертиза, която обхваща периода от 2010 година до момента, в който истината за нестандартната вода излезе на яве. Изискани са направените проби и всички документи, както и водената в периода кореспонденция между Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите, както и институциите, които отговарят за водата и осъществяват проби за годността й- РЗИ-Хасково, РЗИ-Пловдив, ВиК -Хасково, Басейнова дирекция.

    Още преди два месеца държавното обвинение посочи, че делото се очертава като доста обемно и вероятно ще се иска второ удължаване на срока. Вече веднъж той беше увеличен от два на четири месеца- до 19-ти август. Новият срок след второто удължаване за събирането на материалите по делото е 29-ти октомври, уточниха от Апелативната прокуратура -Пловдив

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Бр
      Браво, браво
      9 0
      16:18, 1 сеп 2017
      За да може от разстоянието на времето по добре да прецени? Соломоновско!
    • 2
      Ру
      Русофил
      11 -2
      18:01, 1 сеп 2017
      Семейство Маркови са след възможните укриватели на превишените показатели на урана, мъжа като шеф на ВиК Хасково, а жена му като "инспектор" в Басейнова дирекция, където са изпратени и незнайно защо крити тези данни.
    • 3
      Di
      Dimo
      11 0
      18:58, 1 сеп 2017
      Съставът по чл. 353а НК е резултатен. Това означава, че дори и да се установи конкретното длъжностно лице, което е укрило информация трябва да се докажат нанесени вреди върху околната среда или човешкото здраве за да се постанови осъдителна присъда. Още повече, тези вреди не трябва да са маловажни. Доказване на такива вреди е почти невъзможно. Ще трябва да се търсят конкретни пострадали лица и безспорно да се докаже, че заболяването им е вследствие от урановата вода. Няма как да стане. Не чакайте развитие по този въпрос
    • 4
      То
      том сойер
      8 -1
      20:10, 1 сеп 2017
      Димич ясно е че от този ХРАСТ ЗАЕК НЯМА да ИЗСКОЧИ но въпреки всичко двигателя работи важното е че е на ПРАЗЕН ход а управляващите ЦЕЛЯТ точно това
    • 5
      Ан
      Анонимен
      9 -11
      21:49, 1 сеп 2017
      Люба Колезиц-Георги Иванов... Искаме си старият кмет. Стари хасковлии сме, не живеем там, но имаме много роднини-лекари, юристи и сие и те са на същото мнение, че господин ГЕОРГИ ИВАНОВ направи много за града ни, а и мнението на много граждани от град Хасково и околностите. И ако се кандидатира за КМЕТ НА ГРАД ХАСКОВО , същият този архитект ще бъде избран... Градът не е този, който беше и направи много господин Георги Иванов, а този и сие много им здраве. А за урана нямаме думи. Преди няколко месеца и не искам да си помисля, отвратителна вода-мътна, имах чувството, че е някакъв жаборяк, а и във една от веригите на града / Кауфланд в тоалетните течеше мътна вода..., а този Иванов е над всички ви. Дилян Добрев и сие много им здраве, нищо абсолютно не сториха, поне да бяха довършили новата болница, но уви, пълен мрак, неуки и некомпетентни хора - просто не стават .... С хубави чувства и дай Боже нещо хубаво да се случи в родният ни град!? В очакване сме/Испания, Германия, Великобритания !!!
      • До
        До анонимния
        10 -3
        07:01, 2 сеп 2017
        Гоше, ти ли си бе бабиното ? Стой си в Узунджово и си трай ,да не станеш пак за резил. То аслъ ,кой ли ще гласува за теб освен единствено ти самия.
    • 6
      Ас
      АСКУВЛИЯ
      7 -1
      09:25, 2 сеп 2017
      Кво е общото между урана във водата и Гошката, хвалил се че е откраднал 50 милиона, ай пак да го изберем че да откраде още толко, не му ли видяхте палатите, шоурума, колите, магазините, 2 те асфалтови бази, сега е пуснал клюката че се е договорил с Бойко и срещу 5 милиона ще бъде новият кандидат на Герб на следващите избори-ей това е днешно Хасково, клюки интриги и простотия, атез дето са по Германия, Англия и където са, да си помислят колко хора изгони техния любимец и тогава пак да агитират!
    • 7
      Ха
      хаир... ай сектир
      4 0
      18:26, 2 сеп 2017
      Бре, бре колко документи събрали .. томове и още томове. Много ми е интересно кой е скрил или кои са крили истината за замърсената вода. Не ги е срам ! Да бъдат проклети дано и поколението им мутанско !!!!!!!!
    Последни новини