Легендарното съкровище на цар Соломон никога не е съществувало, смятат историци

Златните мини на цар Соломон, които според Библията са му помогнали да се сдобие с богатство на стойност 2.3 трилиона британски лири, са просто мит, твърдят историците.

Смяташе се, че владетелят натрупал 500 тона чисто злато от мините, но сега експерти твърдят, че това богатство най-вероятно никога не е съществувало.

Историците са категорични че историята за царя в Стария завет е погрешно изтълкувана и че цар Соломон всъщност е бил египетски фараон.

Ралф Елис, британски историк и писател твърди, че откриването на мините е също толкова вероятно, колкото да се потопим във фонтана на младостта.

Експертът изучавал живота на владетеля в продължение на 20 години в опит да открие скритото съкровище, за което в момента е убеден, че никога не е съществувало.

Елис добавя, че все пак историята съдържа зрънце истина.

“Според Библията цар Соломон е бил удивително богат. Поколения теолози и археолози са претърсили Светите места, в търсене на неговата столица, палата, храма и богатството му без успех”, казва той.

“Идва момент, в който трябва да приемем, че библейският разказ е изцяло измислен, или че може би търсим неправилните неща, на грешното място. Моите изследвания сочат, че историята за Соломон и богатствата му се основават на реални факти, но те са силно изопачени от летописците.”

“Богата и могъща израелска династия е съществувала, както твърди Библията, но те не са били просто израелски царе, а столицата им не е била Йерусалим. ”

Според Елис много археолози ще са разочаровани да научат резултатите от изследването му.

Той смята, че ако теорията му е вярна, богатството на фараона Соломон най-вероятно е част от артефактите от тази епоха, изложени в Египетския музей в Кайро.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини