Северна Корея изстреля ракета над Япония

Малко преди 6 часа сутринта в Южна Корея Северна Корея изстреля неидентифицирана ракета. Изстрелването е осъществено в близост до столицата Пхенян, в посока североизток.

Ракетата е прелетяла над северния японски остров Хокайдо. Това е първият севернокорейски снаряд, който успява да мине през японска територия от 1998 г. насам. След това ракетата е паднала в Тихия океан. 

Ракетата е прелетятла 2700 километра, като е останала във въздуха около 15 минути. Достинала е 550 километра на височина в най-високата точка.

Часове след старта, президентската служба на Южна Корея съобщи, че четири самолета F-15K са пуснали осем MK84 бомби по симулирана мишена в полигона в североизточната провинция Кангуон, на около пет часа път с кола от Сеул. Военновъздушните сили на Южна Корея организираха симулация на разрушаването на командването на Северна Корея, часове след като Пхенян изстреля ракетата.

На пресконференция президентският говорител Юън Йънгчан каза, че южнокорейският лидер Мун Дже-ин е искал "да покаже размера на мощното наказание срещу Севера".

Японският премиер Шинцо Абе каза, че това е "най-сериозната и тежка" заплаха за страната му. Страната е поискала извънредно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Японските ПРО не са свалили ракетата, защото са преценили, че тя не предствалява опасност. Въпреки това средствата за обществен транспорт на острова, сред които и бързите  влакове   Синкансен  са били спрени за известно време  

 Южна Корея се присъедини към Съединените щати и Япония в призива за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН. Тя ще се проведе във вторник следобед, съобщи CNN.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ha
    hahahaha
    1 -1
    10:16, 29 авг 2017
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Ни
    НикМик
    0 -1
    10:39, 29 авг 2017
    Ракетата не е срещу Япония. Защо нарочно пишете грешни заглавия?
Последни новини