Изследване: Руснаци държат в офшорки над трилион долара

Три пъти повече от валутния резерв на Русия е размерът на офшорния капитал на руснаците, сочи изследване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. То е озаглавено "От СССР до олигарсите: неравенство и собственовт в Русия,  1905-2016".

Изследването разчита на пет типа източници на данни: национален доход и макроикономически показатели, сметки, проучвания на доходите на домакинствата, данни за данъка върху доходите, проучвания на богатството на домакинствата и класации на богатството, и фискални данни, включително наскоро публикувани данъчни данни за данъкоплатците с високи доходи

Руски граждани имат в офшорки суми, общо равняващи се на 75 процента от брутния национален продукт, резервът е 25 процента от БВП. 

По данни ЦБ от 1 август валутният резерв на РФ е почти 350 милиарда долара. По оценка на бюрото, руснаците държат в офшорки над трилион доллара - 1 000 000 000 000 или милион милиона.

Офшорния капитал на руснаците се равнява на финансовите активи вътре в страната, отбелязва документът. "То ест обемът на състоянието, което богатите руснаци държат в чужбина - във Великобритания, Швейцария, Кипер и други подобни офшорни центрове, се равбнява на активите на цялото население на Русия вътре в страната", пишат авторите на изследването.

Експертите подчертават, че има екстремно неравенство и концентрация на ресурсите. В момента 1 процент от руснаците получават 20-25 процента от целия доход в страната.

Авторите установяват, че проучванията значително подценяват увеличаването на неравенството от 1990 г. насам. Също така установяват, че неравенството се е увеличило значително повече в Русия, отколкото в Китай и бившите комунистически източноевропейски държави, което е свързано със спецификата в Русия.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини