#HappyBirthday! Хаштагът става на 10 !

Практиката може и да дразни мнозина, но след десетилетна употреба, хаштагът няма никакво намерение да остава в историята.

Навремето той бе възприеман от мнозина като знак за число или за паунд (мярка за тегло). В наши дни, благодарение на популярността на социалните мрежи символът # е широкоизвестен като хаштаг.

Тази му функция датира от преди 10 години, когато Крис Месина го предлага за създаване на групи в Туитър.

На Туитър им отнем две години да въведат официално практиката, добавяйки хиперлинк към всички хаштагове в туитовете през 2009.

Предишните практики на Туитър като Follow Friday бяха обединени в една дума, предшествана от хаштаг. За другите дни от седмицата бяха създадени допълнителни тагове, като популярния #MotivationMonday.

През 2010, Туитър добавиха опцията Trending Topics на заглавната си страница, чрез която потребителите имаха възможност да открият бързо набиращите популярност хаштагове.

Символът # се наложи още повече с появата на приложението за споделяне на снимки Instagram през октомври 2010.

Терминът хаштаг бе включен в Оксфордския речник през 2013, който дори го определи за дума на годината.

Оттогава хаштагове се използват във всички социални мрежи, включително Фейсбук, Snapchat и Google+.

По време на протестите в Иран през 2009-2010 потребителите на социалните мрежи използваха масово символа в постовете си, превръщайки практиката в международен стил на писане.

И редица други политически протестни кампании през второто десетилетие на 21-век, бяха организирани чрез хаштагове, сред тях #OccupyWallStreet и #Jan25 – хаштагът бележещ Египетската революция през януари, 2011.

Хаштагът се превърна в полезен инструмент за повишаване информираността на обществото за социално значими каузи и движения.

Над 6 милиона души публикуваха туитове с хаштага #BringBackOurGirls  в подкрепа на нигерийските ученички, отвлечени от ислямистката групировка Боко Харам, сред тях бе и бившата Първа дама на САЩ Мишел Обама.

Хаштаг активизмът обаче бе определен от някои за мързелив начин за предприемане на действия, подобно на подписването на петиции. От друга страна, случаят с нигерийските ученички доби масова гласност след като активисти настояваха за освобождаването им именно чрез Туитър.

Друг популярен хаштаг #BlackLivesMatter демонстрира как символът би могъл да обедини трайно общности за създаване на политическо движение.

И в много други случаи, хаштаговете са успявали да накарат хора да изоставят екраните на компютрите си в името на добра кауза.

През лятото на 2014, хаштагът #IceBucketChallenge вдъхнови много хора да изсипят ледена вода върху главите си, като част от кампания за набиране на средства за изследване на болестта амиотрофична латерална склероза.

Освен социалните каузи и обединяващите лозунги, които се появиха спонтанно след терористичните атаки, хаштаговете се използват широко и за изразяване на сарказъм.

Хаштагът #covfefe, публикуван от Доналд Тръмп запази популярност седмици след като президентът сподели своя туит с правописна грешка.

В някои случаи, сарказмът става брутален – унижаващи лозунги се превръщат в хаштагове използвани за атаки срещу личности или организации.

Много по-често обаче хаштаговете създават чувство за общност, позволявайки на хората със сходни интереси да се свържат един с друг чрез социалните мрежи. Вечерните шоута в САЩ редовно генерират хаштагове, задаващи нови тенденции.

От Оскарите до конкурса Евровизия, TV-туитовете са изключително популярно хоби. Ако не искате да разберете предварително как свършва филмът, който възнамерявате да гледате, определено трябва да избягвате Туитър.

Това важи най-вече за сериала "Живите мъртви" . Той бе най-популяпния сериал в социалните мрежи през 2016-2017.

Историята на хаштага е пряко свързана с развитието на Туитър, който тази година празнува 10-ия си рожден ден.

Източник: dw.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини