Меркел обвини Турция, че злоупотребява с Интерпол

Ангела Меркел обвини Ердоган, че злоупотребява с Интерпол. Германският канцлер заяеи това пред RTL във връзка със задържането на германския писател от турски произход Доган Акханлъ в Испания.

Доган Акханлъ бе задържан по време на почивка в Гренада. Той живее в Германия от 1991 год. и има германкси паспорт. Задържането му по искане на Турция предизвика реакция на надоволство в Германия. Доган Акханлъ е считан от Ердоган за опозиционер, сред творбите му има и такива за арменския геноцид. 

Малко по-късно Испания освободи Акханлъ.

Меркел отбелязва, че международни организации като Интерпол не трябва да бъдат използавани за подобни цели. Тя съобщи, че поддържа контакт с властите в Испания по случая Акханлъ.

Меркел критикува призивите на Ердоган, който се обърна към живеещите във ФРГ турци да не гласуват за водещите партии на изборите за Бундестаг, тъй като те са враждебно настроени към Анкара. Меркел нарече твърденията на Ердоган абсолютно невероятни и призова всички да дадт своя глас в свободна страна. Тя подчерта, че курсът на турското правителство е довел до значителна промятна в политиката на Германия спрямо Турция.

Сн.:  Kleinschmidt / MSC, Creative Commons Attribution 3.0 Germany.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини