На Преображение Господне небето се отваря, освещават първото грозде

Изображение 1 от 4

    Днес е един от най-светлите християнски празници-Преображение Господне. Хората вярват, че на този ден небето се отваря, лятото се пречупва, времето се преобръща и върви към есента.

    На големия православен празник в катедралния хасковски храм "Успение на Св.Богородица" протоерей Антоний Енев извърши ритуала по освещаване на първото грозде с молитвено песнопение.  Един от ритуалите на празника е, че навръх Преображение се носи нещо от дома в църква – храна или дреха. А едва след като се прекади първото грозде, може да се яде от миряните. Ако няма от есенния плод, се освещават други дарове на природата като сливи или ябълки.

    Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход, тъй като при проповедите му, много от хората изразявали съмнение за това, дори и тези от учениците му.

    За да укрепи вярата им Исус се изкачил заедно с тримата на Таворската планина. След вглъбена молитва Исус изведнъж се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него били библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син. Вярва се, че в нощта срещу Преображение е магическа, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Това обаче могат да видят само праведните. А имат ли провидението могат да си поискат нещо и  Господ ще им го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни. Като  най-чистите създания жените вярват, че те могат да видят небесната врата, затова ги карат да гледат нагоре с надеждата, че ще са свидетели на отварянето на небесните порти, за да се измоли благоденствие и късмет за чедата.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      1 0
      08:25, 7 авг 2017
      Нека Бог даде на всички здраве и лични успехи.

    Още новини

    Последни новини