Краят на лотарията за Зелена карта (видео)

Законопроектът RAISE Act, представен от президента Доналд Тръмп предвижда прекратяване на лотарията за Зелена карта. Това е "една от най-големите рефоврми на имиграционната система на страната от половин век", според държавния глава на САЩ.

RAISE Act е подготвен от Тръмп и семнаторите Дейвид Пердю и Том Котън. Анонънсът на реформата е публикуван на сайта на Белия дом. 

Законопроектът предлага вместо лотарията за Зелена карта да се провежда "състезателен процес". При него предимство ще получават имигранти, владеещи английски език, могат да обезпечат финансово себе си и семейството си и имат "професионални умения, желани от америоканската икономика". В момента 1 от 15, получили Зелена карта, има тези качества.

Изглежда, предлаганата реформа получава широка подкрепа, показват публикуваните реакции на висши държавни и политически фигури 

Програмта Diversity Visa функционира от 1990 год. Всяка година лотарията раздава 50 хил. Зелани карти, които осигуряват на печелившите жителство и право на работа в САЩ. В лотарията са включени страни с ниско ниво на имиграция в САЩ.. 

Авторите на RAISE Act считат, че през годините САЩ са издавали рекордни количества разрешения за работа на имигранти с нисък доход. Тази политика оказва постоянен натиск на американския данъкоплатец и социално-осигурителната система, според американския президент.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини