5 футуристични технологии, които скоро ще променят живота ни

Летящи складове, роботи рецепционисти, смарт тоалетни.....дали подобни иновации звучат като научна фантастика или са част от бъдещата реалност ? Технологиите напредват с такава скорост, че в близко бъдеще светът ни ще наподобява повече футуристични филми като “Блейд Рънър” и ще изобилства от интелигентни роботи и технологии.

Дали технологиите обаче ще променят нещата ? Представяме ви 5 иновации, които е много вероятно да оформят бъдещето ни.

1. Смарт домове

Множество типични домакинства вече имат връзка с интернет и генерират данни. Но повечето смарт домашни технологии днес не са особено смарт.

Смарт метърът просто позволява на хората да видят колко енергия са потребили, докато смарт телевизорите обединяват телевизия и интерент.

По същия начин смарт осветлението, дистанционното заключване и смарт отоплението позволяват достъп чрез мобилно устройство, пренасяйки бутоните от стената у дома в ръката ви.

Технологиите напредват бързо, ще стигнем до етап, в който те ще могат да използват данните и връзката с интернет, за да действат от името на потребителя.

Представете си перална машина, която разпознава какви дрехи сте поставили в нея и автоматично избира подходящата програма и дори ви предупреждава, че сте поставили дреха, която не би трябвало да перете заедно с други.

Важно да се разберат по-добре ежедневните дейности, мотивацията на хората и взаимодействията им със смарт предметите, за да се избегне превръщането им в неканени гости у дома.

Подобни технологии ще действат за благото на всички.

Енергийните компании ще са в състояние да намалят разходите на хора, които позволяват пералната им машина да бъде включена чрез интернет, за да оползотвори максимално евтината слънчева енергия през деня или които нямат нищо против фризерът им да бъде изключен за няколко минути, в случай на пикове в потреблението на енергия.

Основна загриженост в тази сфера е сигурността. Свързаните с интернет устройства стават обект на хакерски атаки. А домът ни в крайна сметка е място, на което трябва да се чувстваме в безопасност.

2. Виртуални секретари

Макар секретарите да имат жизненоважна роля в бизнеса, често те прекарват голяма част от работния си ден в тривиални дейности, отнемащи много време.

Вземете например организацията на обикновена среща – трябва да откриете подходящите хора и да разберете кога са свободни, а това не е лесно.

Инструменти като doodle.com проверяват ангажиментите на хората, за да определят най-подходящото време за среща. Те обаче разчитат на активното участие на заинтересованите страни. Освен това са полезни, само ако подходящите хора вече са били идентифицирани.

Благодарение на контекстуалната информация, идентифицирането на правилните хора и на подходящото време за дадено събитие се превръщат в технически оптимизационен проблем, изследван от финансирания със средства на ЕС проект inContext преди цяло десетилетие.

По онова време, технологиите събиращи информация за контекста далеч не бяха толкова напреднали – смарфоните все още бяха нещо непознато.

През следващите години обаче машините започнаха да поемат все повече дейности от управлението на бизнеса.

Ролята на виртуалните асистенти вероятно ще премине далеч отвъд насрочването на срещи и организиране на задачи – те ще помагат на мениджърите да сформират подходящия екип и да му възложат подходящата задача.

Недостатъкът е, че голяма част от контекстуалната информация се смята за лична, в същото време обаче младото поколение с радост споделя всяка своя минута с потребителите на Туитър и Снапчат, затова подобни опасения ще станат по-малко значими с времето.

Къде трябва да поставим чертата ? Дали приемаме безрезервно “възхода на машините” и автоматизацията или предпочитаме хората да продължат да изпълняват ежедневните си задължения, докато роботите се използват само за тривиални задачи, които никой не иска да свърши ?

Този въпрос трябва скоро да получи отговора си.

3. Виртуален лекар с изкуствен интелект

Живеем във вълнуващи времена, в които напредъкът в областта на медицината и изкуствения интелект оформя бъдещето на медицинската помощ по света.

Как бихте се почувствали да получите диагноза от изкуствен интелект ? Частната компания Babylon Health вече провежда изпитвания в 5 лондонски квартала, насърчавайки консултациите на пациенти с чатбот в неспешните случаи.

Изкуственият интелект е обучен с помощта на огромно количество данни. Той би могъл да посъветва пациента да посети спешното отделение на болницата, аптеката или да си остане у дома.

Компанията твърди, че скоро ще успее да разработи система превъзходжаща лекарите и медицинските сестри в поставянето на диагнози.

В страни, в които не достига медицински персонал, това би могло да подобри значително медицинската помощ, позволявайки на лекарите да се концентрират върху самото лечение, вместо да губят време с поставянето на диагноза.

IBM Watson, платформата CloudMedx и технологията Deep Genomics ще предоставят на медиците информация за пациентите и настоящото им лечение, позволявайки им да вземат информирано решение или да заложат на нов вид терапия.

Все по-голям брой мобилни приложения като Fitbit, Jawbone Up и Withings улесняват достъпа до информация за поведението на пациентите, етапът на лечение и техните дейности.

Не е трудно да си представим, че дори тоалетните ни скоро ще станат смарт и ще изследват урината и изпражненията ни, определяйки риска от заболявания в реално време.

Преди появата на изкуствения интелект в областта на здравеопазването, трябва да бъдат взети под внимание редица въпроси, свързани със здравната грамотност, неприкосновеността на личния живот, сигурността, качеството на съдържанието и проблемите с доверието.

Съществуват също етични съображения и несъответствия в очакванията относно събирането, трансфера, употребата и съхранението на данните на пациентите.

В допълнение, ограниченията на технологията трябва да бъдат изяснени, за да се избегне рискът от неправилна интерпретация, която би могла да навреди на пациентите.

4. Роботи помощници

Дали роботи ще отговарят на позвъняването на входната ни врата ? Вероятно. В домовете на повечето хора ? Вероятно не, дори и цената им да е достъпна. Това, което разграничава успешните от неуспешните смарт технологии, е дали са полезни.

И доколко полезни са в зависимост от контекста. За повечето хора робот реагиращ на позвъняването на входната врата едва ли ще е от голяма полза. Помислете си обаче колко полезни биха били роботите рецепционисти на места, в които не достига персонал – в домовете за стари хора, например.

Роботи оборудвани с изкуствен интелект, разпознаващи лица и гласове ще си взаимодействат с посетители, за да установят кого искат да посетят. Това ще позволи на пресонала да прекарва повече време с възрастните хора, подобрявайки стандарта им на живот.

Изкуственият интелект се нуждае от по-нататъшно развитие с цел да оперира в напълно неконтролирана среда. Но последните резултати са обещаващи.

Софтуерът на Фейсбук DeepFace успя да разпознае 97.25% от лицата в проведен тест.

Софтуерът е базиран на т. нар. дълбоко учене , изкуствена невронна мрежа, съставена от милиони невронни връзки, способни автоматично да придобиват знания от данни.

5. Летящи складове и самоуправляващи се автомобили

Самоуправляващите се превозни средства са без съмнение една от най-удивителните технологии. И макар те също да грешат, се смятат за по-безопасни за хората от шофьорите.

Това се дължи отчасти на факта, че събират информация за света чрез множество сензори, включително 360-градусова камера, следяща събитията около автомобила.

Нещо повече, на теория превозните средства биха могли да си комуникират едно с друго с цел предотвратяване на инциденти и задръствания по пътя.

Освен за широката общественост, самоуправляващите се автомобили ще са от полза и за куриерските фирми, позволявайки им да намалят разходите си и да оптимизират процеса на доставка.

Нужни са още усилия преди тези автомобили да станат напълно независими на пътя, а за момента липсва и подходяща правна рамка.

Автомобилопроизводителите вече се надпреварват с времето, с надеждата да станат първите представили на широката публика напълно автономен автомобил. Смята се, че първото подобно превозно средство, ще се появи по пътищата през идното десетилетие.

Напредъкът в тази област едва ли ще се ограничи само до автомобилите и камионите. Наскоро Amazon кандидатстваха за патент за своите летящи складове. Те ще посещават места, в които се очаква търсенето на определени продукти да се увеличи.

Летящите складове ще изпращат автономни дронове за извършане на доставките. Не е ясно дали Amazon ще продължат с развитието на тази технология.

The ConversationИзточник: theconversation.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини