Китай: КНДР и САЩ пряко отговорни за напрежението

САЩ и Северна Корея носят "основна отговорност" за намаляване на напрежението и за започване на преговори за мир на Корейския полуостров, а не Китай.

Това заяви посланикът на китайската държава в ООН Лю Цзеи, цитиран от АП.

Той поясни, че ако Вашингтон и Пхенян отказват да намалят напрежението и да проведат нови разговори, то "няма значение Китай колко е способен, китайските усилия няма да доведат до практически резултати, защото зависи от двете основни страни".

Администрацията на Доналд Тръмп обвини Пекин, че не е успял да спре ядрената и ракетна програма на КНДР и предупреди, че може да наложи икономически рестрикции на Китай.

90% от търговията на КНДР е с Китай.

Според посланика вместо двете държави да изпълнят призивите на Съвета за сигурност на ООН за намаляване на напрежението и подновяване на мирните преговори, напрежението е увеличено в резултат на новите ракетни тестове, съобщения като това, че "всички варианти са възможни" и разполагането на противоракетна система за отбрана на САЩ на Корейския полуостров.

Лю Цзеи добави още, че изпълнението на резолюциите на съвета също е възпрепятствано от едностранни санкции и "предварителни условия за започване на диалог" с Пхенян.

"Те носят основна отговорност...за придвижване в правилната посока, а не Китай", категоричен дипломатът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини