Кметът на Баните Искендер откри паметник на Ботев и Левски в Спахиево

    Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер преряза лентата на новия паметник на Христо Ботев и Васил Левски в село Спахиево днес. За тържеството пристигнаха областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, народният представител Евгения Ангелова, кмeтове на села от района, както и много гости.

    Инициатор за поставянато на единствения у нас паметник, който увековечава заедно двамата най-бележити герои на борбите за национално освобождение, е Христина Хубенова. Автор на двата барелефа е скулпторът Господин Тенев – Гуспата, а каменоделецът Петър Ташев от Асеновград е обработил мраморните плочи във вид на разтворена книга.

    “Първата ми реакция бе да откажа, но после Христина ме убеди да поема поръчката. Едва сега си давам сметка, че това засега е най-отговорната ми работа, свързана с увековечаване на двете най-големи личности в българската история”, разказа Петър Ташев.

    Христина Хубенова пък благодари на всички дарители – фирми и граждани, помогнали за осъществяването на идеята.

    “Миналата година отбелязахме 140-тата годишнина от смъртта на Ботев, тази пък се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски. Затова решихме да направим общ паметник – и с двамата. А и читалището ни носи името на Христо Ботев”, разказа Христина Хубенова.

    “Това е уникален паметник, единствения, в който са увековечени заедно двете икони на българското освободително движение”, каза в речта си пред множеството народният представител Евгения Ангелова.

    Кметът на Баните Мюмюн Искендер наблегна в речта си на прочутите слова на Апостола за чиста и свята република и как в България свободни и равни ще живеят и българи, и турци, и арменци.

    Поздрав поднесе и областният управител Станислав Дечев. Той напомни, че делата на Ботев и Левски са били и винаги ще бъдат пример за всички.

    Минути след прерязването на лентата паметникът бе отрупан с цветя и осветен от свещеника отец Серафим.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ян
      янко митев
      41 -26
      13:20, 31 юли 2017
      Появата на Беливанов на откриването на паметника е меко казано нагла! Да отидеш да откриеш като официално лице паметник изработен от скулптор на който си разрушавал паметници... да меко казано наглост!
      • Ми
        Митю Янков
        21 -19
        13:41, 31 юли 2017
        бай дъ уей-кой паметник на Гуспата е "разрушил" г-н Беливанов?
    • 2
      Ми
      Митю Янков
      24 -17
      13:39, 31 юли 2017
      Гусин култур-трегер, моля коментирайте неща свързани с вашата компетентност, например дали вестник Каун ще излезе или разкажете някоя хумореска, в която положителен и главен герой е гусин узунджовеца, главния каун, вие не сте компетентен по темата история, затова си мълчете!
      • Ян
        янко митев
        30 -15
        13:56, 31 юли 2017
        Бягай за хонорарче в ГЕРБ мършо!
    • 3
      Ам
      аман от безотговорни
      28 -10
      13:42, 31 юли 2017
      Не стига, че е плешива ами и станала дебела... Колко ли суджуци е изяла тази с очилцата!!!! Без гластни звуци...
    • 4
      Se
      SEMKATA
      28 -10
      13:50, 31 юли 2017
      Суджук тук суджук там. Ама аз нищо не знам. Е как така. Нали в герб всичко е свято и чисто. И работи само в полза на народа. Честито
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      31 -9
      14:03, 31 юли 2017
      Пак ще ми махнат коментара,ама какво прави там тоя с тъпия поглед?Момчето от областта.
    • 6
      См
      смешни работи
      38 -17
      14:04, 31 юли 2017
      Т. нар кмет на Хасково освен да се пъчи по разни събития, какво е направил за Хасково? НИЩО. Пък в първия си работен ден като кмет първото нещо дето напшрави беше да събори скултпурата на Баба Яга. Кво ми пречи? Махна и надписите от монументра на Богородица. Кво му пречат? И на всичкото отгоре се изтъпанил в Минерални бани паметник да открива..... Неадекватна работа. И некадърна.
      • Го
        Гошката
        25 -14
        15:37, 31 юли 2017
        Форумът е пълен с мои почитатели, заповядайте начело с гусин Митев да почерпя, среща под паметника на баба Яга, в моя автосалон, носете си чаши, лимонадата от мен, ма е топла!
    • 7
      Ва
      Валери Филипов
      25 -9
      15:57, 31 юли 2017
      Е, как пък един от коментиращите по-горе не видя и нещо хубаво в Паметника на Левски, в това, че днес, в тези вълчи времена, има нещо което ни обединява нас днешните българи, турци и.. там както го е казал Апастола...? Луди ли сте пияни ли сте какво ли сте !!!!!!!?
      • Ма
        мастикаджия
        27 -6
        16:15, 31 юли 2017
        Валка,не си прав.Ние се прекланяме пред апостолите.Но тия хъшлаци си правят пиар на техен гръб.Просто срама нямат. Отвратително е!
    • 8
      Ад
      Адриан
      23 -2
      16:10, 31 юли 2017
      Скоро ще осветим църквата в Орфей...Герб обеща . осветяването ще стане с лед крушки и батерия от 4.5 волта.
    • 9
      Ив
      Иван Боев
      38 -3
      16:44, 31 юли 2017
      Независимо от многобройните глупашки коментари по-горе, искам да поздравя Христина Хубенова и майка и, благодарение на които се сътвори този паметник. Тя даде от себе си не само огромно желание за направата му, но и повече от 15000 лева лични средства. Благодаря им.
    • 10
      Мв
      Мвчев-Дечев
      22 -9
      17:15, 31 юли 2017
      Имала- дала,бедния какво да даде.ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА,, Господин за един ден ,,с Тодор Колев.Изводите сами си ги направете и времето и и депутатите не са се променили.
    • 11
      Г-н Искендер хубаво е цитирал Васил Левски, но защо не е завършил цитата до край. Ето целия цитат : " Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г." Днешните ни "политици", "бизнесмени" и т.н. гмеж от всички етноси, дали са припознали законите? Равни ли сме пред закона? Спазваме ли го? Щото няма, нито чиста, нито свята, нито република, ако не сме припознали българският закон и ако не го спазваме. На това биваше да натърти г-н Искендер и не само той.
    • 12
      Na
      Nasredtin Hoca
      14 -3
      18:40, 31 юли 2017
      Нека паметника донесе берекет, правосъдие, законност, благополучие, ред и мнооого новородени.
      Хади иншаллах!
    • 13
      Ба
      Бай Лозан
      10 -4
      20:44, 31 юли 2017
      Този Насрадин ходжа след израза Хади Ишаллах и трямвало да продължи ---Кяр и береке4т сикинде куеть Иначе всичко е нормално само Бай Добри какви паметници търси в друга Община Нека си оправя своята Скоро за Спахиево предложиха паментник и на ИВАН АРАКЛИЕВ и БЯЛКО ЗАПРЯНОВ борци против ФАШАГИТЕ НО-------- много бързо станахме ГОЛЕМИ ДЕМОКРАТИ и то даже и в селата Тия двамата имат наследници те какво мислят какво се спотайват докато бащите им бяха живи лежаха на КЪЛКИТЕ си Алоооооооооо РОСЕНЕ ХРИСТО какво се правите на умрелиПЛЪХОВЕ
      • Na
        Nasredtin Hoca
        1 -4
        22:47, 31 юли 2017
        В теб има турско, чедо, машаллах.
    • 14
      Мл
      Младен
      11 -3
      21:14, 31 юли 2017
      А бе не виждам кадърната Биляна Димитрова , защо не сте я поканели-!
    • 15
      Аз
      Аз
      16 -6
      21:43, 31 юли 2017
      Еййй,какво доживяхме.Башибозук,БЪЛГАРСКИ Паметник да открива.
    • 16
      Ас
      Аспарух Лешников
      12 -1
      22:29, 31 юли 2017
      Къде е файтона от 'Господин за един ден" , иначе другите персонажи са налице - тази с очилцата е жената на депутата, само и липсва чадърчето!
    • 17
      Na
      Nasredtin Hoca
      4 -24
      23:11, 31 юли 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 18
      Вс
      Всевишния Кенанец
      19 -4
      23:35, 31 юли 2017
      Забелязвам една тенденция в последните години, а именно....тези които крадат най-много, правят и най-много паметници с всякакви теми, история, митология. Кмета на Хасково и Минерални бани си приличат по едно нещо и двамата са некадърни за постовете си, Единия краде та се къс и показно издига хотели , а другия без позволението на Кораба Майка не смее да си покаже носа, какво остава да вземе адекватно решение. И между тях Третата глава на Змея...т.нар Областен некадърник...на мястото на когото всеки може да застане....общо взето от него нищо не зависи. Нито Бизнес среда се развива, нито демографски проблеми се решават, Абе да попитам този Областен какво работи?!?!?!..Хасковска облст изостава драстично от съседните области във всяко отношение! Герб е пълен провал в Хасково, Г.Иванов ако не беше толкоз алчен щеше още 25 години да кметува, но вече и той си изпя песента....остава ДПС да вземат властта в Хасково, така както направиха в Минерални бани....Хора бягайте от този умиращ град, разпродавайте каквото имате и се махайте оттук..нито реализация има в Хасково, нито заплати, нито среда ..пълно е с селяндури и дребни тарикати! едните са подмазвачи на Герб, другите на БСП....а отстрани дебне ДПС...вижте цялата управа на града...Кмет, Общински съвет и т.н даже администрацията ни е пълна скръб!!!
    • 19
      Ил
      Илинденя
      8 -4
      08:52, 1 авг 2017
      За турците които живеят в България, Левски и Ботев са терористи.А за това че някой си Искендер открил паметника може да се каже само едно-вълкът козината си мени,но нрава не.В днешно време лицемерието е издигнато в държавна политика.Коголъжетебе?
    Последни новини