Google се зае с ядрения синтез (видео)

От няколко десетилетия човечеството се опитва да овладее реакцията на синтез с различни реактори – токамак, стеларатори в различни проекти. Сега Google влиза в надпреварата за постигане на контролиран ядрен синтез.

Технологичният гигант ще си партнира с енергийната компания Tri Alpha Energy, базирана в Калифорния, за да разработи нов тип компютърни алгоритми, които да оптимизират свръхгорещата плазма в реакторите за синтез. Всъщност Google се вълнува от термоядрения синтез отдавна, както можете да се убедите от прословутите Google Talks от 2006 година. Явно сега технологичният гигант преминава към конкретни стъпки. А видеото по-долу показва хората и реактора на  Tri Alpha.

„Google винаги приема комплексни инженерни предизвикателства и малко от тях са по-сложни от ядрения синтез“, пише Тед Балтц, софтуерен инженер на Google, в блога на компанията.

„Физиците се опитват още от 50-е години на миналия век да контролират синтеза на водородни атоми в хелий – процес, който се случва в нашето Слънце. Най-голямото предизвикателство е водородната плазма да бъде задържана в стабилно състояние достатъчно дълго, за да може произведената енергия да бъде повече от вложената“.

Ядреният синтез е потенциално неограничен източник на електричество без вредни емисии за целия свят. Голямото предизвикателство е да бъдат постигнати магнитните полета, които го контролират. За тях се изисква огромно количество електроенергия, но при поддържането на едрен синтез повече от сегашните постижения, получената електроенергия е много повече от необхадимата за контролирането на процеса,

Този вторник Google публикува научен труд в изданието Scientific Reports – оптометричният алгоритъм на компанията е постигнал 50% по-малки загуби на енергия и повишаване на темперурата на йоните и общата енергия на плазмата.

Комерсиализирането на този тип енергия е състезание с доста участници.

Реакторът ITER във Франция трябва да започне да произвежда енергия до 2025-а година.

През 2018 г. екипът британския частен Tokamak ST40 се надява да постигне прага на синтез - 100 милиона градуса по Целзий, като крайната цел е да се осигури чиста енергия от ядрен синтез в мрежата на Обединеното кралство до 2030 г.

Стелараторът W7X в Германия отбеляза прогрес.

През 2014 Lockheed Martin Corp регистрира.няколко патента свързани с дейността ѝ в областта на ядрения синтез и търси партньори в лицето на научни институти и фирми в областта на енергетиката.  Тогава  Lockheed съобщиха, че до 10 години ще може да излезе с готов реактор с размери 2 на 2,50 м.

EAST – Experimental Advanced Superconducting Tokamak – експерименталният токамак реактор в Хейфи, Китай успя да задържи плазма при температури от над 90 млн. градуса за 102 секунди, което беше рекорд през 2016.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини