Пхенян заплаши да нанесе ядрен удар в сърцето на САЩ

Северна Корея заплаши да нанесе ядрен удар "в сърцето на САЩ", ако Вашингтон се опита да смени режима й.

Това съобщи агенция Йонхап, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

"Ако САЩ дръзнат да проявят и най-малък признак, че се опитват да свалят върховното ни ръководство, ще нанесем безпощаден удар в сърцето на САЩ с могъщия си ядрен чук", заяви говорител на външното министерство в Пхенян, , цитиран от ДПА и БТА.

Смята се, че тази заплаха е реакция на изказване на шефа на ЦРУ Майк Помпейо, който намекнал за смяна на режима на форум миналата седмица. Според свидетели Помпейо казал, че най-важното нещо, което могат да предприемат САЩ, е да "направят разграничение между ядрен капацитет и човек с намерение да използва ядрено оръжие и да ги разделят".

Изказването на Помпейо "премина границата и сега стана ясно, че крайната цел на правителството на Тръмп е смяна на режима", каза говорителят на севернокорейското външно министерство.

"Ако върховното достойнство на КНДР е застрашено, трябва превантивно да се унищожат страните и хората, които са замесени пряко или косвено в това чрез мобилизиране на всякакви средства за удар, включително ядрен", добави говорителят.

От началото на миналата година Северна Корея тества две ядрени бомби и различни ракети. На 4 юли тя изпробва междуконтинентална балистична ракета. Според анализатори това я я е доближило допълнително към способността да изстреля ракета, която може да удари САЩ.

На въпрос може ли кризата на Корейския полуостров да се реши със смяна на режима в Пхенян, руският външен министър Сергей Лавров вече отговори, че Русия не вярва в смяната на режими където и да било.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Пожелали анонимност източници от американските разузнавателни служби заявиха, че Северна Корея скоро може да извърши ракетно изпитание. По думите им е забелязана засилена активност на територията на обект в западния севернокорейски град Кхусон, наподобяваща подготовка за такова действие.

Според вестник "Вашингтон пост" американските специални служби са преразгледали становището си и вече смятат, че Пхенян може да приеме на въоръжение междуконтинентална балистична ракета още догодина.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон и Пекин са постигнали напредък в преговорите си за налагане на нови санкции срещу Северна Кореязаради последното й ракетно изпитание. "Истинското изпитание" за това ще бъде Русия, каза още тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини