103 г. празнува Хафизе Халил от Винево, черпят с къпана баница

103 г. отпразнува Хафизе Халил от минералбанското село Винево. За празника на бабата кметът на общината Мюмюн Искендер изпрати специален поздрав и подаръци. Подаръците и пари поднесоха делегация, водена от председателя на Общинския съвет Мехмед Лятиф.

Баба Хафизе е родена в село Винево, където е преминал целия й живот. Въпреки, че има трима синове и една дъщеря, тя предпочита да живее самостоятелно в собствената си къща. Нейните близки, които също живеят в селото идват да й донесат храна и да почистят къщата. На младини баба Хафизе отглеждала тютюн. Допреди една година тя сама се грижеше за градината в къщата си, разказаха близките й. Съпругът на столетницата Джафер Мюслю починал преди 32 години и оттогава тя сама се справя с дома си.

Внуците на 103-годишната баба почерпиха гостите от общината с къпана баница и други вкуснотии.

На територията на община Минерални бани има още 3-ма столетници. Доайени сред тях са баба Хафизе Халил и 103-годишната й наборка Ана Моллова Хаджиева от село Караманци. Трета по възраст се нарежда 101-годишната Шефие Аптула Алиосман от село Ангел войвода. Според тях пословичното дълголетие на живеещите в района хора се дължи най-вече на минералната вода и чистия въздух. Не на последно място е влиянието на мегалитните паметници от древността. Както вече бе установено, именно в този район са концентрирани множество култови места и светилища от епохата на прототраките, а древните хора са знаели кои са подходящите места за тяхното изграждане.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    00
    001
    26 -2
    15:55, 26 юли 2017
    Да е жива и здрава жената още дълги години!!!!!!
  • 2
    **
    ****
    2 0
    12:24, 27 юли 2017
    Да е жива и здрава! Много красиви наследници има!
Последни новини