Ускоряват ремонта на Цанков камък. Еколози на бунт за умиращата риба

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и ръководството на НЕК ЕАД се договориха за ускоряване на  дейности по облицовката на коритото на р. Гашня, извършвани от електрическата компания . Те си стиснаха ръцете за възможно най-бързото осигуряване на екологичния отток на р. Въча след яз. „Цанков камък“. Срещата беше във връзка с установено засушаване на участък от р. Въча, след като нивото в яз. „Цанков камък“ намаля поради извършването на планиран оглед на облицовката на коритото на реката и ремонт на съоръженията на ВЕЦ „Цанков камък“.

На срещата представителите на НЕК ЕАД информираха, че според направения оглед не се налагат сериозни ремонтни дейности, а само частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. По настояване на МОСВ, НЕК ЕАД поеха ангажимент да положат усилия за максимално бързо приключване на дейностите. Това ще позволи повишаване на водното ниво в язовира и създаване на техническа възможност за осигуряване на необходимия минимален отток в р. Въча след язовирната стена на „Цанков камък“.

В периода на плановия ремонт е необходимо да бъде намален обемът в язовира и спряна работата на ВЕЦ „Цанков камък“ и МВЕЦ „Цанков камък“. Това води до нарушено оводняване на малък участък от около 50 метра след язовирната стена.

В същото време представители на сдружение „Балканка“,  се вдигнаха на бунт заради умирането на рибата в река Въча,заради източването на язовира.Те настояват за осигуряване на минималния оток на реката. Министър Николова се срещна с тях и ги информира за договореностите на срещата и заяви готовността  на МОСВ за продължаване на диалога с неправителствения сектор по управлението на водите.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини