Боршош отказа да се яви пред депутатите за НДК, не им вярва

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош отказа да се яви пред парламентарната комисия, която беше създадена, за да изясни имало ли е злоупотреби при управлението.

Той и бившият служебен вицепремиер Деница Златева бяха поканени днес да говорят пред депутатите. 

Боршош обаче излезе с позиция във Фейсбук, в която заяви:

"Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти:

- Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден - 25.07 вторник, което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

- Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

- Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. 

В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение.

Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси.

Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си". 

По време на заседанието аргументите на Боршош бяха изчетени. В тях той отрича обвиненията и заявява, че не е имало каквато и да било злоупотреба със средствата на НДК, както и че няма нарушения при обществени поръчки. 

"Щях да пристъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципали на НДК, съответно на министерството на европредседателството. Налице е доклад на непрозрачно посочена от Лиляна Павлова частна одиторска агенция, която се позволява да определи като незаконосъобразни условията на документацията, които са коментирани и съгласувани преди това с агенцията, МВР, вицепремиера по европредседателството и КЗК", пише той. 

"Г-н Мирослав Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, не зачита парламента, какво повече да кажа - скандално е", коментира обаче депутатът от БСП Румен Гечев. 

„Управляващите крият г-н Боршош, това е заключението. Г-н Боршош има държавни пари да се появява по билбордове в цяла България, но не идва в парламента, за да каже истината“, добави той, цитиран от "Фокус".

Велислава Кръстева от ДПС пък поиска писмото на Боршош да бъде оставено без внимание. Тя даде пример, че Деница Златева е прекратила предсрочно отпуската си, за да дойде в комисията. 

"Г-н Боршош колкото е наш, толкова е и ваш, нали? Това ще стане ясно в изслушването. Нека да не си прехвърляме чий е г-н Боршош. Той има 18 години, преценил е да не дойде. Ние искахме да дойде, защото сме се подготвили", отвърна Тома Биков от ГЕРБ. 

Преди дни прокуратурата повдигна на Мирослав Боршош две обвинения - за нецелесъобразно разходване на 17 млн. лв. от бюджета от НДК, отпуснати за европредседателството, и за умишлена безстопанственост - заради служебния му автомобил. 

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването продължава и е възможно да има още обвиняеми. По делото вече бяха разпитани министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова, които са били принципали на НДК, и са едни от спряганите за евентуални бъдещи обвинения. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини