Детските играчки пълни с олово над нормата

Изследвания на Европейския орган за безопасност на храните е установило, че по отношение на оловото не съществува праг, под който експозицията на децата на олово да не води до сериозни последици за здравето. Дори ниското наличие на олово може да причини увреждане на нервната система на мозъка на детето през първите му 7 години и това да доведе до намаляване на когнитивните му функции, т.е. възможността на детето да възприема повече информация. Това се посочва в проект на Постановление, което правителството ще приеме през месец август, предаде репортер на БГНЕС.

Вносител на постановлението е министърът на икономиката Емил Караниколов и то касае промяна на Наредбата за изискванията към детските играчки, която ще бъде приведена според изискванията на европейска директива.

Европейският орган за безопасност на храните предлага ограничаване на нивото на наличие на олово в детските играчки на 0,5 микрограма на килограм телесно тегло дневно. Досега нормата е била 3,6 микрограма. “Настоящите средни нива на олово в кръвта на децата в Европа са до четири пъти по-високи от максимално допустимото ниво на експозиция и понеже не може да бъде установен праг за последиците за неврологичното развитие, трябва да се избягва всяка допълнителна експозиция”, гласят част от мотивите за приемане на промените в Наредбата за изисквания към детските играчки.

Намаляване на съдържанието на фенол е друга от крутите мерки, които се предвиждат в проектозакона на министъра на икономиката. Фенолът се използва за фенолни смоли, с които се слепва дървесината на дървени играчки. Предвижда се намаляването и на съдържанието на бисфенол А в играчките. От веществото се прави поликарбонатна пластмаса, която намира приложение в играчки и детски книжки. Новите изисквания стават задължителни за държавите от Европейския съюз от есента на 2018-та година.

От Министерството на икономиката са отчели, че приемането на Европейската директива ще доведе до подобряване защитата на здравето на децата. В същото време, очакванията са новите изисквания да доведат до нуждата от изтегляне и преработване от пазара на детски играчки, което ще доведе до загуби на производители и търговци. Може да се стигне и до забрана производството на детски играчки, които са свързани с изкуства и занаяти, както и пишещи инструменти. Не е изключено да се стигне и до загуба на работни места.

 

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини