Готвят по-скъпи винетки за тежкотоварните автомобили

"Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва във форум посветен на бъдещето на кохезионната политика и възможностите за финансиране.

Министър Нанков съобщи, че се обмисля от 1 януари увеличаване на цената на еднодневните винетки за тежкотоварни автомобили, които в момента са прекалено ниски - 21 лв.

Септември ще вземем политическо решение за цената на еднодневните винетки за тежкотоварния трафик.  С обсъждането на бюджет 2018 година ще стане въпрос по темата. 

По думите му в момента цената на таксите за леки автомобили е несъизмеримо висока на фона на винетките за тежкотоварни автомобили. Тенденцията от 2014 г. до момента е  леките автомобили да издържат пътния сектор, като анализите сочат, че в момента 67% от приходите от винетки идват от леките автомобили. „Моето мнение е, че цената на винетката за леки автомобили не трябва да се повишава, но за товарните автомобили категорично трябва да има промяна.

Тежкотоварният и транзитен трафик трябва да плаща повече, защото руши повече инфраструктурата и замърсява околната среда. Не по-малко от 10 000 транзитно преминаващи автомобили минават дневно през страната ни“, подчерта Нанков. 

Той обясни, че най-справедливият модел за заплащане на ползване на инфраструктурата ще е въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки.  Най- консервативните прогнози сочат, че най-минималните приходи, които се очакват след въвеждането на тази система, са  660 млн. лв. годишно от товарния трафик и 200 млн.лв.  от леки автомобили.

Така очакваните приходи през първата година от въвеждането на тол -системата са от 800 млн.лв. до 1 млрд. лв., обясни министър Нанков. По думите му само приходите от товарния трафик биха се равнявали на 1.5 млн.лв. на ден, които в момента се губят. 

 „От обжалванията губим всички граждани, които пътуват всеки ден по пътищата. Едно е да се поддържа републиканската пътна мрежа с 300 млн.лв., колкото получаваме сега,  друго е с 1 млрд лв., добави той. 

Приходите ще бъдат съобразени с модела на тарифиране. Пътищата, които ще се обхванат от системата ще станат ясни с решение на МС по предложение на МРРБ и АПИ. Моделът за тарифиране ще се избере като се въведе тол-системата.  Един от принципите ще е заплащане за изминато разстояние и тонаж. Ще има възможност за различно тарифиране на различните пътища, както и тарифиране според часа на преминаване и пиковите дни и часове, какъвто е немският модел.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини