Румънският премиер обеща на Борисов ГКПП Кайнарджа-Липница

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста.

Двамата са изразили увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Сред акцентите на разговора е бил и въпросът с ГКПП-Кайнарджа - Липница, който е инфраструктурно изграден, но не работи. Тудосе е поел ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Той и Борисов са обсъдили и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС.

Двамата премиери се договорили през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. 

Борисов е запознал Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич. Тримата обсъдиха проект за вързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор. 

50-годишният Тудосе е заместник-председател на Социалдемократическата партия (СДП). На изборите през 2016 г. той е избран за депутат за пети път. Бил е и министър на икономиката в правителството на Сорин Гриндяну.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини