10 фитнес мита, от които има повече вреда, отколкото полза

Независимо от целта ви - за здраве, да отслабнете или за удоволствие - може да се натъкнете на много фитнес съвети, че няма да ви помогнат, а по-скоро да ви навредят.

Tech Insider представя преглед на някои от най-упоритите фитнес митове и заблуди и как науката може да ви помогне да постигнете целите си по здравословен начин.

Мит: За да останете във форма е достатъчно да тренирате веднъж или два пъти седмично.

Истината: Ако се занимавате веднъж или два пъти в седмицата няма да постинете устойчиви ползи за здравето си.

Според Шон Арънт (Shawn Arent) от университета Рутгерс са необходимо най-малко три дни в седмицата да се изпълнява структурирана програма от упражнения.

"Технически погледнато трябва да се прави нещо всеки ден, това означава физическа активност... просто се движете".

Мит: Най-доброто време за тренировка е сутринта.

Истината: Най-доброто време за тренировка е това, което ви дава възможност да се упражнявате най-последователно. Най-добре е да направите физическите упражнения ваш ежедневен навик, така че ако среднощните​ тренировки са ви най-удобни, придържайте се към тези часове. Ако предпочитате в ранна сутрин да тичате, правете го тогава.

Нямате предпочитания? Някои изследвания показват, че тренировката е първото нещо, което правите сутринта, така най-лесно бихте отслабнал, защото това е времето, когато тялото гори повече мазнини в сравнение с целия ден.

Мит: Вдигането​ на тежести превръща мазнините в мускули.

Истината: Не можете да превърнете мазнините в мускули. Физиологично погледнато, това са две различни тъкани. Мастната тъкан се намира под кожата, разположена е между мускулите​ и около вътрешните органи като сърцето. 

Вдигането​ на тежести наистина може да помогне за изграждането на мускулната тъкан в и около мастната тъкан. Най-добрият начин за намаляване на мастната тъкан е да се яде здравословна храна, която включва зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и - донякъде парадоксално - здравословни мазнини като зехтин и риба.

Мит: Пъзелите и игрите са най-добрата "тренировка на мозъка".

Истината: Обикновените физически упражнения изглежда по-добре въздействат върху здравето на мозъка, отколкото решаването на пъзели, според последните изследвания. Две нови изследвания, публикувани тази пролет показват, че аеробните упражнения - всяка активност, която повишава сърдечния ритъм и ви помага да се изпотите - имат значителен положителен ефект върху мозъка.

Мит: Упражненията са най-добрият начин за отслабване.

Истината: Ако искате да отслабнете, не се надявайте, че можете просто да "изгорите" каквото сте изяли. Експерти твърдят, че отслабването почти винаги започва със значителни промени в хранителните навици.

"От гледна точка на загубата на тегло, диетата играе по-голяма роля, отколкото упражненията", разказва Филип Станфорт от Университета на Тексас.

И не трябва да забравяме, че редовната физическа активност е важна част от здравословния начин на живот.

Мит: Тренировките с тежести са само за мъже.

Истината: Тренировките с тежести е чудесен начин за укрепване на мускулите и нямат нищо общо с пола. Жените произвеждат средно по-малко тестостерон от мъжете, а изследванията показват, че хормонът играе роля за начина, по който се изграждат мускулите.

Мит: Трябва да изминат най-малко две седмици, за да "излезете от форма".

Истината: При повечето хора, мускулната тъкан може да започне да се разрушава без редовни физически упражнения в рамките на една седмица.

Мит: Маратонското бягане е идеалният начин за поддържане на формата.

Истината: Не сте способен да изминете маратонска дистанция? Няма проблем. Може да получите много от предимствата на дългите разстояния, без изобщо да преминавате границата от осем километра.

Натоварващи и бързи упражнения само за пет до десет минути на ден може да дадат същите резултати за здравето, както бягането в продължение на часове. Всъщност, хората, които се упражняват по-малко от един час на седмица ще получат в тези няколко минути всеки ден подобни ползи от гледна точка на здравето на сърцето в сравнение с тези, които се упражняват повече от три часа на седмица, показват изследвания.

Тези кратки интензивни упражнения са също толкова полезни за здравето като тренировките за издръжливост, а и обикновено са по-забавни.

Мит: Воденето на дневник на поетите калории е надежден начин за наблюдение и контрол на килограмите.

Истината: Дори когато се стараем да бъдем обективни за количеството, което вкарваме в организма си и колко сме активни, често си даваме повече аванси, отколкото заслужаваме.

"Хората са склонни да надценяват своята физическа активност и да подценяват колко храна поемат", коментира Станфорт. "Те редовно мислят, че са работили повече и последователно мислят, че са яли по-малко".

Мит: Спортните напитки са най-добрият начин да се възстанови хидратация​та след тренировка.

Истината: Повечето спортни напитки са само захар и вода. Вместо това, експертите препоръчват обикновена вода и закуска с високо съдържание на протеини, тъй като проучванията показват, че протеинът помага за възстановяване на мускулите след тренировка.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини