Мнимата кончина на Шумахер и погребението на доверието в медиите

Легендарният шампион "възкръсна" за пореден път, но дали истинската журналистика ще успее да се реабилитира

От вчера във "Фейсбук" се върти фалшивата новина, че Михаел Шумахер, който пострада в инцидент през 2013 г., е починал. Десетки коментираха съкрушени страшната "вест", и само единици изразиха съмнение в нея.

Подведена от зловещата информация, дори БНТ я тиражира, като малко по-късно водещият Георги Любенов сам се опроверга.

Припомняме, че такова фалшиво съобщение се бе появило и през юни 2014 г. в световните медии. 

Всичко това става на фона на неотдавнаши изявления на съпругата на шампиона от "Формула 1" Корина, която заяви, че самочувствието на Шумахер се подобрява и той бавно, но уверено се възстановява.

Преди дни дори се състоя тържествена церемония по вкючването на легендарния автомобилен състезател в символичната "Зала на славата на германския спорт". 

Ясно е, че целта на подобни скверни и кощунствени съобщения е търсене на сензация и трупане на посещения в съмнителни сайтове. Но всичко това неизменно рефлектира върху доверието в медиите, от което страдат най-вече коректните журналисти.

То е показателно и за предоверяването на аудиторията на всякакви съобщения, които я заливат от печатни и електронни трибуни. И докато всичко, що види в думи бял свят, се възприема безкритично, ще има и глашатаи на фалшиви новини. 

Шумахер е жив! И нека не бързаме да погребваме покрай него свободното, вярно и прецизирано слово. Защото доверието в него трудно ще възкръсне.

Източник: http://www.desant.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини