Нудизмът е неписано право в България и не може да бъде забраняван

Няма забрана, скрепена със санкция и няма изричен ред, който да забранява нудизма в България. Обособените места като "нудистки" на някои плажове по Черномориетоизцяло неписано като правило и по-скоро обичай за този вид плажуване.

Това става ясно от проверка на "Дневник" в закона и нормативната уредба и запитване до отговорните институции.

Повод за проверката как е уредена нудистката практика у нас стана нарастващ конфликт между плажуващите от десетилетия нудисти и новия наемател фирма "Тйва интернешънъл" на плаж "Къмпинг Делфин" – най-старият нудистки плаж в Южното Черноморие. Плажуващи там съобщиха, че през уикенда са били гонени от служители на полицията в събота, а в неделя наемателят постави табела, указваща че това не е нудистки плаж. Това се случва след редица нередности на мястото: след констатирана незаконна сеч в гората над плажа през май, незаконно поставена стълба от наемателя - мястото на стълбата съвпада с изсечената просека, но наемателят отрича да има общо със сечта, а прокуратурата още разследва кой е нарушителят; липса на съгласувателни документи, които наемателят е длъжен да подаде в екоинспекцията, преди да заочне каквито и да е дейности в две защитени от природен парк "Странджа" - тези документи са били подадени постфактум, научи "Дневник" от РИОСВ-Бургас.

Нудизмът не е забранен със закон

В действащата нормативна уредба, уреждаща управлението на морските плажове – Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, нудизмът не е забранен, а външният вид на плажуващите не е уреден нито със закон, нито с нормативна уредба.

"Когато става дума за външния вид на посетителите на плажа по време на почивка, релакс и плаж, няма забрана и съответно санкция, както и няма изричен ред, указващ начина на ползване на морските плажове от посетителите," потвърждават в отговор за "Дневник" от Министерство на туризма, което отговаря за стопанисването и ползването на плажовете.

"Нудизмът" е вид начин на плажуване, който е в режим "на търпимост" от страна на част от обществото, а от друга част от обществото – е в разрез с разбиранията, моралните и етични норми, които принципно не се урегулират от законодателството," обясняват от ведомството.

Нудизмът като обичайно право

В части от българското Черноморие традиционно са обособени места, известни с посетителите си – нудисти – само мъже или само жени, или и от двата пола.

Това обособяване на зони на някои морски плажове, известни като "нудистки" е изцяло неписано като правило и по-скоро обичай за този вид поведение за плажуване, обясняват от Министерство на туризма.

На останалите морски плажове нудистите също не могат да бъдат гонени, защото с това се нарушават правата им, посочват в отговора си отговорните институции.

Наемателят не може да гони, може да "пренасочва"

"На морски плажове, където посетителите са предимно семейства с деца – от гледна точка на етиката, морала и възпитанието, нудистите може - въпреки че няма забрана те да бъдат там, да бъдат пренасочени от наематели или концесионери към по-отдалечени зони на морския плаж," обясняват от от ведомството на Николина Ангелкова, но веднага уточняват, "но без да се нарушават правата им на нудисти, без да бъдат гонени".

От там обясняват още, че недопускане на нудисти на плажовете би могло да се случи, само когато се нарушават общински наредби за обществения ред на публични места, забраняващи или ограничаващи нудизма на морските плажове. Случаят в община Царево обаче не е такъв,

В общината, където се намира морски плаж "Къмпинг Делфин" в момента наредбата не предвижда такава забрана или ограничения. "Дневник" изпрати в началото на седмицата запитване до кмета Георги Лапчев дали общината има намерения или вече е гласувала подобна забрана, но до момента отговор в редакционната поща няма.

Съгласно чл.8, т.3 от наредба за Царево се "забранява по всяко време на годината, през всяко време на денонощието непристойно и скандално поведение и други прояви, които нарушават общоприетите норми на морал и благоприличие, по улици, площади, паркове и други обществени места или обществени или жилищни сгради." Това е членът, на който са се позововали органите на реда пред плажуващите нудисти на плаж "Къмпинг Делфин", но не са успели да отговорят защо с днешна дата е непристойно и скандално поведение нудизмът, който се практикува на това място десетки години, дори има поставена табела "нудистки плаж".

Морският плаж е обществено място, на което органите на полицията и компетентни длъжностни лица от община Царево следят за спазването на общоприетите норми на морал и благоприличие. Но нудизмът все още не е дефиниран като "непристойно и скандално поведение", за което гражданите да бъдат гонени или глобявани.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини