Китай протестира след критиките за смъртта на Лю Сяобо

Китай протестира пред Франция, Германия и ООН след критиките, предизвикани от кончината на задържания от властите дисидент Лю Сяобо.

Това съобщи говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Франс прес и БТА.

На пресконференция Гън Шуан съобщи, че малко по-рано Пекин е протестирал официално пред САЩ за "безотговорни изказвания" по повод смъртта на Лю.

Дисидентът, носител на Нобелова награда за мир за 2010 г., излежаваше присъда затвор в Китай повече от осем години.

Говорителят на китайското външно министерство заяви днес, че удостояването на дисидента с Нобеловата награда е поругало това отличие. "Присъждането на наградата на такава личност е в разрез със самата същност на това отличие", се аргументира той.

Вестта за кончината на Лю Сяобо вчера бе посрещната с критики от много страни, които призоваваха Китай да освободи дисидента, за да се лекува в чужбина.

Бившият председател на Норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд защити удостояването на Лю с Нобеловата награда.

"Борбата за правата на човека е принос към мира. Именно за това председателстваният от мен комитет присъди наградата за мир на Лю Сяобо", написа днес в Туитър Ягланд, който вече не е председател, но остава член на Нобеловия комитет в Осло.

Потърсен от АФП, Норвежкият Нобелов комитет отказа днес коментар. Той обаче заяви вчера след новината за смъртта на известния дисидент, че Китай носи "тежка отговорност" за неговата "преждевременна смърт", и изрази съжаление, че Лю не е имал възможност да получи желаното от него лечение в чужбина.

След като Съединените щати и Европейският съюз призоваха китайското правителство да освободи вдовицата на починалия дисидент, поетесата Лю Ся, която е под домашен арест от 2010 г., и да й позволи да замине за чужбина, говорителят Гън Шуан каза само, че не може да се произнесе по въпроса.

Председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен съобщи днес, че китайското консулство в Осло е отказало да приеме заявлението й за издаване на виза за пътуване, така че да може да присъства на погребението на носителя на Нобелова награда за мир за 2010 г. Лю Сяобо, предаде Ройтерс.

"Казаха ми, че заявлението ми за виза е неправилно попълнено . . . защото нямам покана от човека, когото посещавам", заяви Райс-Андерсен.

"Когато им казах, че искам да присъствам на погребение и че човекът е мъртъв, ми казаха, че би трябвало да опитам с роднина. Казах им, че (съпругата на Лю Сяобо) е държана в изолация . . . Казаха ми също, че би трябвало да имам запазен хотел и самолетен билет", заяви тя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини