Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци

Ръстът на цените и увеличаването на чуждестранните посетители, както и нарастващите разходи за живот, правят почивките в Гърция недостъпни за гърците.

Тежките данъци, по-високите осигурителни вноски, повишаването на цените на стоките и услугите, както и новите съкращения на пенсиите доведоха до значително намаляване на разполагаемия доход на гърците (34,6%), а вече има много семейства с безработни членове, пише "Български новини".

По този начин ваканциите отиват на задно място в семейния бюджет.

Същевременно все по-големият брой пристигащи туристи са направили ваканционните дестинации по-скъпи. Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация, където разходите за почивка са прекалено големи за повечето гърци. Според доклад трудно може да намерите гръцки турист там.

Миконос обаче не е изолирано явление. Дори островите като Фолегандрос и Милос - типични дестинации за гръцки семейства, стават недостъпни за обикновения грък. Ограничените помещения за настаняване са запазени от чуждестранни посетители от края на юни до края на септември.

Островът Патмос е характерен случай. Там има само един малък петзвезден хотел и няколко други що-годе добри. Няма дневни корабни маршрути. Въпреки това през последните няколко години островът стана много популярен, особено сред италианците. И като се има предвид, че островът е пълен през 30-дневния период от края на юли до края на август, а цените започват от 150 евро на вечер, дори през юни.

Според статистиката четиричленно семейство с кола се нуждае от общо 3 270 евро за една седмица почивка в източен остров в Егейско море. Сума, която е непосилна, дори за домакинства със среден доход.

Сега повечето гръцки семейства ще отидат само на тридневни почивки, ще изберат евтини квартири, ще харчат само за храна и ще избегнат всякакви луксозни стоки през този период.

Въпреки факта, че чуждестранните туристи са залели гръцките туристически дестинации, приходите от пътуване не се увеличават. Вместо това те намаляват. Според Банката на Гърция през 2016 г., докато пристиганията и нощувките се увеличават, приходите от пътувания са намалели с 6,8% въпреки незначителното увеличение (с 0,2%) на цените на хотелите.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини