Ветеринарите: Бездомните кучета в Хасково идват от “Република”

    Ветеринарният лекар д-р Мартин Георгиев е в екипа на “Ветеринарни практики”, който от началото на седмицата лови бездомни кучета в Хасково и ги обработва в мобилната лаборатория, разположена в бившата ОСМА. Заловените животни се кастрират, обезпаразитяват, чипират се, слагат им се ушни марки и след 24-часов престой в клиниката се връщат обратно на мястото, където са били упоени.

    - Д-р Георгиев, каква е равносметката за тази седмица, в която работите в Хасково, колко кучета са обработени досега?

    - 50. Работим в Хасково от вторник, първия ден бяха обработени 11 животни, втория 14, в четвъртък 15, днес са 10. Всички, с изключение на днешните, вече са върнати на местата, откъдето са уловени.

    - Откъде идва този огромен проблем с бездомните кучета? Мнозина смятат, че хора, живеещи лятно време във вилите край града, наесен се връщат в апартаментите и напъждат летните пазачи.

    - Може да има и такива случаи. Но главният проблем идва от ромския квартал Република. Там има най-голяма концентрация на улични кучета, популацията е извън всякакъв контрол. Оттам те навлизат в съседния квартал Орфей, после се спускат към центъра. Нашите наблюдения показват, че преобладаващата част от бездомните кучета в града идват оттам.

    - Във вторник имахте проблеми там, какво се случи?

    - Бяхме уловили 4 животни, когато неколцина роми спряха буса, отвориха вратите и си вздеха кучетата. Казаха, че са си техни и смятаха, че им ги отнемаме. Нямаше как да се противопоставим и ги оставихме да приберат животните. Когато съобщихме в общината, оттам реагираха веднага и от следващия ден там ни придружава Общинска полиция. Всеки ден влизахме в Република, но оттогава нямаме никакъв проблем.

    - В крайна сметка ще се реши ли проблемът с бездомните кучета в Хасково?

    - За това е необходимо да се приложи шокова кастрационна програма. Въпреки това видим ефект ще има след 3-4 години.

    - За една седмица сте обработили 50 животни. Според природозащитници в Хасково броят им е няколко хиляди или поне така заявиха преди известно време, доколкото си спомням. Вие днес си тръгвате. Колко време ще е необходимо за справяне с проблема?

    - Да, днес си тръгваме, но ще направим всичко възможно в рамките на месец отново да дойдем и да останем поне 5-6 дни. Не мога да кажа колко са бездомните кучета по улиците на Хасково, все още опознаваме града. Природозащитните със сигурност имат по-точни наблюдения от нас, но едва ли уличните кучата са няколко хиляди. Може би докъм хиляда.

    Сега ние залавяме животните рано сутрин – от 6.30 до 7.30 – 8 часа. Ако това се прави есеннно време, на ден могат да се улавят 20-30 животни, защото ще се прави и вечер. Така ще се овладее популацията. Виждам, че общинската администрация се е амбицирала да реши проблема, така че малко по малко ще стане.

    - Преди време се заговори за кучешки туризъм – бездомни животни от други общини се превозват и се изоставят тук, както са си с ушните марки и чиповете. Забелязахте ли такова нещо в Хасково?

    - Не, защото ние маркирани животни не улавяме, допускаме, че те са кастрирани и обезпаразитени. Задачата ни е да хванем необработените. Общо взето, наблюденията ни за тези няколко дни показват, че обработените улични кучета в града са не повече от един процент.

    - Вие работите в над 40 общини в страната. Според вас колко тежък е проблемът с бездомните кучета в Хасково, сравнен с други градове?

    Бих казал, че проблемът ви е от средна величина.

    Интервю на Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Об
      Обезверен
      18 -1
      12:18, 14 юли 2017
      Електората, не може да парви такива неща! Той е работлив, честен, съвестен и Ентелигентен ******!
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      23 -4
      13:47, 14 юли 2017
      Ха,я виж ти! И гласовете на ГЕРБ идат от Република!
    • 3
      Фи
      Фики
      11 -3
      14:08, 14 юли 2017
      Какво стана с приюта?
    • 4
      Де
      ДЕТРОЙТА
      18 -2
      14:32, 14 юли 2017
      На тия времена
      ромлянин или куче да си - мутрите ти плащат , полицаите те пазят , а гяурите те хранят
      .....
      И след като нахранят манговците кауньте си купуват и пият по една студена чудодейна старозагорска зеолитова вода "севтополис" от форукомци ....
      Щото
      кауньте са тъпи и не знаят че забранената за пиене вода в долно ботево минава през 200 метра зеолит :)))
    • 5
      12
      123456_1500033125
      6 -1
      14:52, 14 юли 2017
      Само с 50 бр. обработени кучета въпроса няма да се реши.
      Няма ли как за по - дълъг период да бъде тази лаборатория в града ни ?
      Само една мобилна лаборатория ли има в България ?
    • 6
      Му
      Мурджо
      7 -1
      14:53, 14 юли 2017
      с 40 общини ? "мобилна" амбулатория ? Брях ...тц тц тц ....кой реши за далаверката ? .....пък и заместник -кмета в една от предните публикации призна че " малко са подценили проблема" - това май е евфемизъм на - ние сме абсолютно некадърни безхаберници и се интересуваме само от P.R.-a И КИНТИТЕ у собствения джеб....ЗАКОНИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ .
    • 7
      Ра
      Равносметката
      14 -3
      15:02, 14 юли 2017
      За 135лв/брой вместо помияри получаваме кастрирани помияри.
    • 8
      Ка
      кастриран ПОМИЯР
      12 0
      16:40, 14 юли 2017
      Равносметката е следната------- Със всеки ден броя на помиярите кастрирани или не се увеличава главоломно така се увеличава и броя на двукраките помияри от република Ще дойде време в държавата да има само кучета и ******и
    • 9
      12
      123
      8 0
      10:32, 15 юли 2017
      От "Република" идват всички проблеми!
    • 10
      За
      Зак
      6 0
      12:28, 15 юли 2017
      Да се кастрира и кв. Република заедно с кучетата!
    • 11
      Ка
      Караконджу
      3 -1
      12:54, 15 юли 2017
      Закич споделям желанието ти но няма как да стане кастрацията на република щото там живеяти се плодят новите българи Бойковия електорат пък и нали сме вече евроатлантици натовци либерали сега сме пред вратите на шенген а бойко и цецо искат да влезнат през тая врата така че свали малко мерника за република
    • 12
      12
      1234567
      1 0
      21:57, 15 юли 2017
      Ами като знаете толкова много,защо не правите стачки,протести,гражданско неподчинение или през нета ви е по лесно.Айде сега се хванете за ръчички и идете в кв.Република да видите какви паржолаци ядат ******ите от парите който получават на ваш гръб тъка наречените социални помощи и пари от ТЕЛК решения.
    Последни новини