Левицата: Туск да свика незабавно среща на ЕС за миграцията

Групата на социалистите и демократите в ЕП призова председателя на ЕС Доналд Туск да свика извънредна среща на високо равнище на ЕС за миграцията.

„Групата на социалистите и демократите призовава Туск да свика извънредна среща високо равнище, при която да даде незабавен и твърд отговор за мигрантската криза, която драматично влияе на само на Италия, но и на политическата и социалната стабилност на цяла Европа“, заяви председателят на групата Джани Питела, цитиран от от NewEurope.

„Би било възмутителна грешка и ужасяващо послание за европейските граждани да се чака до 18 октомври, за да се свика следващата среща на Европейския съвет“, добави той. 

Необходимо е най-накрая на се приложи и механизма за преразпределяне на мигрантите в трети страни. Регламентът от Дъблин трябва да бъде преразгледан и адаптиран към настоящата ситуация. Заедно с това Европа трябва да засили усилията си за стабилизирането на Либия, категоричен е Питела. 

Цифрите говорят сами: повече от 85 000 мигранти са пристигнали в Италия по море за първите 6 месеца на 2017 г., което превишава с 10% броя за същия период на миналата година

Броят на мигрантите от Либия тази година се очаква да превиши 200 000, колкото бяха отчетени миналата година.

Италия се превърна в "първокласна" гореща точка за прием на мигранти след сделката между ЕС и Турция. 

По данни на ООН, цитирани от изданието, 2253 души са загинали или се смятат за изчезнали при опит да прекосят Средиземно море между януари и юни т.г. 2171 от тях са опитали да преминат централносредиземноморския път към Италия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини