Около 130 лева ни струва обработката на едно бездомно куче

Изображение 1 от 3

    Обработката на всяко едно от заловените по улиците на Хасково бездомно куче ще струва на общинския бюджет около 130 лева. Това отговориха от администрацията след запитване на Haskovo.net. Оттам съобщиха още, че договорът с фирма “Ветеринарни практики” е междинно решение до пускането в експлоатация на кучешкия приют в бившата ОСМА.

    “Разгледахме ценоразписите на много ветеринарни клиники, договорихме се с тази, защото предлагат приемливи цени”, обясни заместник-кметът Велин Балкански. Той допълни, че “Ветеринарни практики” се занимават с бездомните кучета от 2010 година и имат богат опит. Работят с над 40 общини в страната.

    “Кастрация на мъжко и женско куче струва 50 лева, ваксина против бяс 4 лв, вътрешно обезпаразитяване 3 лв., чипирането 17 лв. 50 лева струва и самото улавяне на кучето, включително упойката със стрелички, откарването до мобилната лаборатория и 24-часовия престой там. След това кучето се връща обратно на същото място”, обясни Балкански. Той допълни, че за всяко животно се калкулира отделна цена, в зависимост от манипулациите, на които е подложено.

    Справката на Haskovo.net с ценоразписите на различни ветеринарни клиники показа, че договорените от общината цени наистина са доста под средните за страната. В много от тях цената на кастрацията започва от 70-80 лева, а в някои клиники за женските кучета достига до 200 лв. Останалите манипулации също са доста по-скъпи от договорените от общината.

    Велин Балкански призна, че при изграждането на кучешкия приют край Хасково малко са подценили проблема. “Оказа се, че това е доста тежко и скъпо начинание, изискванията са много, но се опитваме да ги изпълним. Подготвили сме документите за Агенцията по храните, които трябва да ги одобрят и продължаваме с приюта. Но проблемът с бездомните кучета не търпи дълго отлагане, затова прибягнахме до услугите на “Ветеринарни практики”. Заместник-кметът призна, че ефектът от тяхната дейност ще се усети след 2-3 години, но това е единственият законен и хуманен начин за справяне с проблема.

    Балкански допълни, че представители на “Зоодоброволци“” също присъстват при обработката на животните в мобилната клиника, за да следят да няма закононарушения.

    Ветеренарите ще са в Хасково до края на седмицата, а сигнали за безстопанствени кучета се приемат на тел. 038 62 20 20 , след работно време обажданията се записват от телефонен секретар.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (31)

    • 1
      By
      bydlo
      10 -15
      17:50, 12 юли 2017
      Аз ще си инкрустирам тупурдаците с диаманти за тол... Виж коментара
    • 2
      Бу
      Бунак
      27 -21
      19:15, 12 юли 2017
      Ако ги трепят няма ли да е по евтино?
      • До
        Дора Иванова
        18 -20
        20:49, 12 юли 2017
        Правилно си си дал името Бунак хахаха и аз ти давам още едно:Мършо
    • 3
      Да
      Данчо
      31 -23
      19:24, 12 юли 2017
      Извратеняци, хората измират от глад и безпаричие, те за кучетата 130 лева ще дават! Ще има народен съд за вас! Аман от криво разбрана демокрация. Това не е демокрация, а олигархичен модел на управление. Куче и ******* да си в тази държава!
    • 4
      За
      За децата няма
      22 -18
      19:24, 12 юли 2017
      пари,а за бълхарите дето хапят хората по 130лв!И защо ги кастрират,те не ни е@ат,хапят би!Хайде при лъвовете,детето ми е по-мило от някакъв помияр!
    • 5
      Да
      Данчо
      23 -1
      19:32, 12 юли 2017
      Хасково.нет много ми паднахте в очите! Истинското име на мургавите братя излиза със звездички!!! Трябва да ги наричаме роми, защото така казват някакви си бюрократи от ЕС и БХК! Утре ако влезем в Евразийски съюз сигурно ще ни задължите да ги наричаме индийци, и който ги нарече роми ще бъде цензуриран и глобен с 50 лева! Медиите служат на тоз, който е на власт, а би трябвало да са независими.
      • До
        До Данчо
        8 -1
        11:26, 13 юли 2017
        Какво значи това че искаш да си куче? Имаш нужда от кастрация и обезпаразитяване ли?
    • 6
      13
      130 лев за един пес??!!
      14 -16
      21:02, 12 юли 2017
      От общината най-сетне си признаха, че са подценили проблема и звигрвката с приюта била скъпо начинание. Сети се Мара да се побар. Тъпаци всичаката ви работа е таквв - приказвте празни приказки, давате прзни обещания и вършите кухи работи. Малоумници по 130 лева на куче!!!!!!! Егати еажните кучета!!! Хората да мрат.
    • 7
      Ko
      Koста
      12 -4
      00:14, 13 юли 2017
      В такава богата държава,като нашата !... Можем да си го позволим :D
    • 8
      Т.
      Т.К.
      20 -6
      01:45, 13 юли 2017
      Кастрацията не е мода сред кучетата, като да си сложат силиконови цици, тату или обичка на носа. Не те са я поискали, прави се заради хората и в тяхна полза. На първо място тези кучета не създават потомство, ако прочетохте, обезпаразитяват ги и им слагат ваксина против бяс и се връщат на местата откъдето са взети. Така обработените кучета, вече са успели да си завоюват територия, в която не допускат други кучета, така се предотвратява създаването на глутници. Обезпаразитените кучета не представляват опасност за здравето на хората, те представляват и един щит против разпространението на смъртоносната болест бяс. Ако имате около блока си 1-2 такива кучета, пазете ги, защото те не ви застрашават и вече в тях са вложени някакви пари, ако бъдат отстранени, на тяхно място ще дойдат други. На тези, които искат всички кучета да се прибират в приюти, ще кажа, че това е доста скъпо удоволствие, пък и с досегашните темпове на развъждане и после изоставяне на улицата, сигурно ще трябва да има по два приюта на всяка улица...Време е да се замислите...
      • Xm
        xm
        21 -4
        08:52, 13 юли 2017
        Много добър коментар. Браво! Но 90% от посещаващите сайта хасковлии няма да те разберат. Те си взимат куче " щото детето много искаше ", после като разберат, че това удоволствие струва много време и пари го захвърлят на улицата. Тогава това същото куче става вече проблем, за който този същия, дето го е изхвърлил реве най много " няма ли държава, да се погрижи, да ни спаси от тази напаст?" , "като толкова им са мили бездомните кучета, кучелюбците да си ги приберат у дома" и други такива умни мисли. За мое най-голямо съжаление, това безхаберие, безотговорност и простотия важи във всички сфери от живота ни.
      • Т.
        Т.С.
        10 -2
        11:07, 13 юли 2017
        Подкрепям напълно коментара, който е издържан и верен. Кучето си пази територията. Обезпаразитено и кастрирано куче е за предпочитане пред блока пред мъртво куче, чието място ще бъде заето от друго годно за раждане куче носещо паразити /бълхи/. Масовото убийство на бездомни животни не е решение. Местата им на местообитание се заемат от нови кучета необработени. Разберете го най накрая!
      • До
        До Данчо
        8 -2
        11:33, 13 юли 2017
        Същото написах ония ден. Само ще добавя, че убиването на кучетата, освен че е присъщо на хората с тежки психически отклонения, няма да даде резултат, тъй като не отстранява причинителя на проблема, а именно циганите в гетото и индианците във вилните зони, където дворните кучета се размножават и се натирват. Това са безкрайни източници на популация на бездомни кучета. радикалното средство е, полицията да влезе и да събере всички кучета, които не са регистрирани като домашни в общината. Тогава тая тъпотия ще спре.
    • 9
      Запознаха ме с тази мярка при съседите. Мобилна клиника всеки месец идва от Истанбул в малък град и извършва същото. По улиците обаче виждаш колкото хора толкова и кучета. Не са агресивни и всяко си има територия. Въпреки обработката два пъти годишно безрезултатно се трупат около женските. Отговорно лице от тамошната община споделя, че бройката им намалява значително през зимата поради ограничени хранителни източници. Гледката обаче никак не е добра - има пренасищане, излежават се пред всеки магазин и обект за храна, около всеки контейнер, по автогари и спирки, особено около рибарските кейове там, входовете на училищата. Същото ще се случи и в Хасково, а друго по хуманно решение няма.
    • 10
      Чо
      Чобанина
      8 -12
      08:46, 13 юли 2017
      Лигава работа - щели да ги кастрират и обратно да... Виж коментара
    • 11
      Чо
      Чобанина
      8 0
      09:25, 13 юли 2017
      Само за протокола - моето куче си е на двора, обезпаразитено, нахранено , напоено, ваксинирано и си върши съвестно работата - Ако някой м.а.н.г.а.л влезе с нечисти намерения Караман ще го схруска за закуска :)
    • 12
      За
      За кастрацията
      5 -2
      10:24, 13 юли 2017
      Дано поне и да ти е кастрирано, защото това куче като се разгони и заплоди 5 улични кучета и резултата е на лице и пак ще мрънкаш, че много пари се дават за бездомните, а те идват от теб.
      • Чо
        Чобанина
        8 -5
        10:34, 13 юли 2017
        Идват друг път, пишеш тотални глупости, аз за да изисквам проблемът да бъде решен, значи съм достатъчно отговорен да си контролирам моето куче. Бездомните песове са източник на зарази и агресивност- трябва да бъдат ликвидирани, за да са в безопасност хората. Лично аз започвам моя операция по премахване на агресивните песове от квартала, щото Екопрогрес са некадърници ! Общината са некадърници, чиновниците са некадърници !!!
    • 13
      Jo
      John
      4 -6
      12:00, 13 юли 2017
      в един чувал с три камъка и айде в морето - това е хуманно!
    • 14
      А какво се случва със "СПАСЕНИТЕ" псета от живущите ни "съграждани" от квартал Република? Как ще бъдат извършени тези полезни действия по кучетата, като тамошните саботират цялата работа? И кой ще плати разходите по започнало-незавършената процедура...Пак данъкоплатеца, тоест ние!!!
    • 15
      За
      За кастрацията
      3 0
      12:39, 13 юли 2017
      Нищо не остава не наказано, има отгоре кой да гледа. Рано или късно всяко зло се връща.
    • 16
      Д.
      д.р Василев
      2 -5
      12:49, 13 юли 2017
      За болни деца не можа ли Общината да даде тези пари а ги хвърля на вятъра за някакво си уж ваксиниране,с какво кучетата имат по големи привилегии от уличните котки които са повече,да ама те лаят .Май има нещо общо с циганите и с тяхното лаене и привилегии.
    • 17
      Бо
      бог да ни е на помощ!
      2 -1
      18:52, 13 юли 2017
      Да ви имам мисленето - "Хем да изчезнат бездомните кучета, които се появяват на улиците от вашите дворове, хем това да стане без пари" ?!?!? Ами сами си кастрирайте кучетата и няма да има нужда да прахосваме общите пари за напъдените от вас разлюбени домашни любимци. А изграждането на един кучешки приют е далеч по-скъпо от 130лв по 100 кучета примерно - ама нали трябва да се оплюва всичко, без да се влага и грам мисъл.
    • 18
      Т.
      Т.К.
      0 0
      21:46, 13 юли 2017
      И с какво ще помогнеш за решаването на проблема? На мястото на всяка убито, малоумниците изхвърлят още две-три! Поне хвани един такъв и му налей малко ум в главата!
    • 19
      S
      S
      0 0
      23:27, 13 юли 2017
      *** си Хасковото.
    • 20
      Lu
      lukcy
      1 -2
      08:49, 14 юли 2017
      Дано ти се случи на теб-в един чувал и .....при Създателя.Пожелавам ти го умножено по 100.Изрод мръсен
    • 21
      Ад
      Ади
      1 0
      13:13, 14 юли 2017
      бомба с напалм в Република ще реши проблема
    • 22
      Ан
      Ани
      0 0
      16:03, 14 юли 2017
      От Перник изпращат съобщение към София: “Моля, изпратете гражданска отбрана, да ни спаси от бездомните кучета, плъзнали по градо!” От София отговорили: “Веднага изпращаме 3 мобилни групи за кастриране на бездомни кучета.” От Перник отвръщат: “Вие нещо не ни разбрахте! Они не ни онодат, они ни апат!!!!”
      Стар виц, но актуален. А и говори достатъчно! Съвсем по-спокойна ще съм ако ме ухапе кастрирано куче. Някак си по-нежно хапят :):):)

    Случаен виц

    Последни новини