БСП призова за оставката на министъра на вътрешните работи

БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск.

Това каза народният предтавител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков по време на брифинг в Народното събрание. Той направи изявление от името на БСП заедно с колегите си от Вътрешна комисия.

Няколко са причините, заради които от БСП искат оставката на Радев. Първата е започналите проверки на "Пътна полиция", при които ще се проверяват и пътници. Според социалистите "това е полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират в системата". Другата причина е "неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в МВР", както и "други негови действия и управленски решения".

„В момента призоваваме министър-председателя преди да има срив във системата и преди да има достатъчно силен обществен натиск, да изиска оставката. Вероятно ще имаме последващи действия“, каза депутатът от БСП.

Според него, ако не се решат проблемите, опозицията в лицето на БСП ще отстои работеща система за сигурност и кадрово обезпечаване на тази система. 

„Министърът на вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията“, посочи Красимир Янков. 

По думите му отстраняването му от този пост вече не е нужно само да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания от него пост. 

„Проверките на „Пътна полиция" няма да са само на водачите на МПС, а ще бъдат проверявани всички пътници в автомобилите. Това няма как да се прикрие за оптимизиране на работата на контролните органи за връчване на неполучени фишове“, заяви Янков. 

Той определи това като е полицейщина. 

„Полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират от системата. От изказването на министър Радев научаваме, че колкото повече ни следят, слушат законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите, тези които „ни мислят лошото““, коментира Янков. 

Според него представите на министъра за ред и законност не кореспондират с конкретни законови правомощия. 

„Не за първи път ГЕРБ се опитва чрез свои кадри или с безумни импровизации на законотворчество да придобие инструмент за натиск върху граждани и юридически лица“, поясни Красимир Янков.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини