Стоянов: Радев се нуждае от солидарността на десницата

В момента президентът се нуждае от нещо, което няма да бъде разбран от моите десни приятели - една нова солидарност от българската десница.

Това заяви държавният глава (1997-2002) Петър Стоянов пред БНТ, подчертавайки, че е рано е да се даде оценка за първите месеци от мандата на Румен Радев. 

"Много глупаво е да го натикват в ъгъла на левицата, да го етикират като кремълски политик. Българската десница трябва да организира конференции, на които да покани бившия натовски генерал и настоящият президент г-н Радев, за да говорят за НАТО и атлантическа солидарност. Това пречи страшно много на българската политика - суетата да бъдеш най-ляв или най-десен", каза още Стоянов. 

Той добави, че няма никаква представа как ще се развие политическото верую на Радев, но искрено се надява да бъде успешен президент. 

"Десницата не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато и мисля, че той с удоволствие би приел. Институционално десницата е ГЕРБ. Когато идват лидерите на ЕНП, те се снимат няколко пъти с Борисов и Цветанов, а закусват с представители на нашите стари партии, което е обидно", коментира Стоянов. 

Той каза още, че няма защо тези, които се наричат автентична десница, да обвиняват Бойко Борисов или Цветан Цветанов, че се етикират като десни политици, защото те са направиха всичко възможно това да се случи. 

"Теренът вдясно се разчисти. Господата от ДСБ нямат право да казват: защо? Ами защото вие го направихте. Нейният край, за съжаление, е предизвестен", каза още бившият президент за десницата. 

Той беше категоричен, че няма по-голяма глупост от това от сутрин до вечер да хулим държавата. 

"Трябва да се забравят празните приказки и лозунги. Вярвам в едно ново българско възраждане", каза Стоянов.

За Македония и романтиката

Петър Стоянов коментира и предстоящото подписване на договора за добросъседство с Мадекония. Той припомни повода през 1997 г. да каже известната си реплика "Историята на Македония е най-романтичната част в историята на България". 

"Романтизъм, защото когато започва четническото движение, цяла България знае за това. Това е нашето второ априлско въстание. Ние, българите, няма как да се лишим от тази страница в нашата история, затова е най-романтична, това вложих. Фразата не беше мислена преди това. Това, което казах, е, че ние първи я признахме. Никой не оспорва територията ѝ, независимостта, но има една граница, която няма да прескочим - историята си не даваме". 

Петър Стоянова каза още, че днешните български политици могат да подпишат договора сега, но той продължава от дълги години на преговори, всички правителства, след това на Иван Костов, са работили в посока за подписване на този договор. 

"Не мога да разбера тона на някои наши историци за Македония, който се лута между сарказма. По-груба провокация не мога да си представя. Договорът може да бъде подписан и ще бъде. Не трябва никога да прекратяване дебата за това какво се случва с Македония, с народа ѝ. Крайно време е да се обърнем и към нашите собствени грешки - първата е по време на Илинденско-преображенското въстание, а втората фатална историческа грешка е веднага след ВСВ. Грешки продължаваме да допускаме и днес. За съжаление, след ВСВ ситуацията в Македония беше коренно променена; започна съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо на българското самосъзнание". 

Стоянов обаче изрази мнение и, че няма как България да бъде стратегически партньор на Русия:

"Тя е обречена да живее с правилата тук. Ние искаме да сме хора, на които държавата служи, а не обратното". 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини