ЕС ще се бори срещу превъртането на километражите по българско предложение

Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите. Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз (ЕС) и да започнат подготвителни действия за нейното прилагане, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

O.R.E.L предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства и да позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Това е второто поредно предложение от българския евродепутат Андрей Новаков, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни-членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Actualno.com припомня, че много собственици на автомобили манипулират данните за пробега на колата, преди да я обявят за продажба. Технически това е лесно изпълнимо, но е незаконно. В интернет се продават "уреди за диагностика" или за "настройка на тахометри" и струват около стотина евро. Тези устройства обаче по същество манипулират данните за състоянието на автомобила.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини