Китай и Франция застават зад парижката сделка за климата

Изображение 1 от 2

    Президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Дзинпин потвърдиха ангажимента да допринесат за изпълнението на Парижкото споразумение за климата, пише "Гардиън".

    От Елисейския дворец съобщиха, цитирани от Ройтерс, че по време на двустранна среща в кулоарите на Г-20 двамата лидери са обсъдили общата си позиция в подкрепа на парижката сделка.

    Те изразиха желанието си да работят върху съвместни проекти за възобновяема енергия, поясниха от прессекретарята на френския президент.

    В същото време руски медии информират, че Владимир Путин е провел двустранна среща с Макрон в кулоарите на форума. Те са обсъдили въпроса за климатичните изменения.

    Путин е подчертал, че двете държави ще продължат да си сътрудничат при изпълнението на споразуменията, договорени по време на първата им среща във Версай през май.

    "Въпреки всички затруднения нашите дипломатически отношения са все още силни", изтъкнал Путин.

    Макрон добавил, че двамата са "обсъдили най-важните въпроси" с германския канцлер Ангела Меркел по-рано днес и каза още, че възнамеряват да продължат да работят по плана, който са "координирали заедно".

    В петък британският премиер Тереза Мей обяви, че лидерите от Г-20 ще се опитат да убедят Доналд Тръмп да върне САЩ в Парижкото споразумение.

    През юни американският президент реши да изтегли страната от сделката, тъй като е "лоша" за американците.

    Източник: news.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини