Хакери са атакували АЕЦ в САЩ

Вероятно свързани с чуждо правителство хакери са разбили компютърните мрежи на няколко американски електроцентрали, включително поне една АЕЦ, съобщи Bloomberg.

На кибератаката са били подложени дузина електроцентрали, сред които и и "Волф Крийк" в Канзас. Един от служителите разказал, че хакерите са успели да проникнат в корпоративната мрежа на управляващата компания, допълва 

Отбелязва се, че главен заподозрян е Русия, но засега няма явни доказателства. Ясно е, че хакерите са използвали сървъри в Германия, Италия, Турция и Малайзия, за да прикрият следите си. Запитаните от агенцията експерти по кибернетична сигурност казват, че засега няма никаква информация, на основание на която може да се направи извод, че зад станалото стои която и да е чужда държава. Възможно е обаче атаката да е извършена, за да се открият слаби места в електроразпределителната мрежа на САЩ, а има и данни, че хакерите са "отваряли" задни вратички за нова, по-сериозна атака на системата. Американското енергийно министерство обаче подчертава, че превземането на вторични системи от хакери не може да предизвика повреда на ядрен реактор и съответно ядрена авария.

Силите за сигурност не са коментирали информацията на Bloomberg, посочва още Lanta.ru.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини